În fiecare 22 aprilie, oameni, guverne, instituții și și alte organizații din toate mediile se reunesc pentru a promova sustenabilitatea și acțiunile climatice celebrând Ziua Pământului.
Anul acesta, ne alăturăm și noi temei #InvestInOurPlanet, care evidențiază responsabilitatea noastră colectivă de a ne dedica timpul, resursele și energia pentru luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor, dar și a altor probleme de mediu. Investiția în planeta noastră este necesară pentru a o proteja și este cea mai bună cale către un viitor prosper.
Cu această ocazie, în cadrul Direcției Patrimoniu Digital a Institutului Național al Patrimoniului, ne concentrăm pe regândirea abordărilor de protejare a patrimoniului cultural național în acest context. Responsabilitățile noastre țin de evidența și digitizarea corespunzătoare a patrimoniului mobil și imobil, dar și a riscurilor care amenință integritatea și starea lor de conservare.
Pentru a proteja un bun cultural, primul pas este acela de a-l cunoaște și a-l aduce în atenția publicului, iar noi încercăm să facem acest lucru prin evidențele noastre digitale, accesibile tuturor online.
Mai departe, prin valorificarea informațiilor din aceste baze de date și prin continua colaborare cu specialiștii din teritoriu , putem evalua situațiile critice și planifica strategii pentru o mai bună protecție a monumentelor, siturilor și obiectelor de patrimoniu în fața problemelor de mediu.
O mai mare conștientizare a neprevăzutului poate ajuta la luarea unor decizii mai bune, iar noi, ca sector, trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a anticipa incertitudinile și de a ne reduce vulnerabilitatea în fața amenințărilor.
În această notă, între 2021 – 2022, INP a participat, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la realizarea raportului Comisiei Europene denumit „Strengthening cultural heritage resilience for climate change” (tr. Consolidarea rezistenței patrimoniului cultural la schimbările climatice). În acest raport, pe lângă evaluarea situației actuale, grupul de lucru format din experți ai țărilor membre UE formulează un set de recomandări-cheie pentru factorii de decizie politică, pe baza constatărilor acestora.
- Repertoriul Arheologic Național
- Baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național
- Cronica Cercetărilor Arheologice din România
- Baza de date a muzeelor din România
- Colecții 3D publicate de INP
- Peisaje Arheologice. Perspective, istorie și evoluție
- ETNOMON – Muzeul virtual al monumentelor etnografice în aer liber din România
Mai multe detalii despre Ziua Internațională a Pământului: https://www.earthday.org/