În fiecare an, pe 8 iunie, sărbătorim Ziua Oceanului Planetar. Acest eveniment își propune să promoveze conștientizarea importanței pe care mările și oceanele au avut-o întotdeauna în dezvoltarea comunităților umane și să încurajeze protejarea acestora, pe fondul poluării tot mai accentuate.

Încă din cele mai vechi timpuri, apele marine au reprezentat o sursă importantă de hrană, dar și de alte produse prețioase precum pigmenții textili, pe care oamenii le-au folosit în alimentație, transport, domeniul militar și industria textilelor.

Marină”, pictură de Nicolae Dărăscu, datată în 1936, păstrată în colecția Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, județul Cluj. Piesa a fost clasată în patrimoniul cultural național, la categoria fond.

Procurarea unor substanțe și materii marine de lux, precum este purpura extrasă din anumite specii de muricidae (melci), care populează zonele marine de coastă, au dus la nașterea și dezvoltarea unei industrii speciale de vopsire a țesăturilor, iar cu timpul purpura a devenit simbolul puterii.

Mările și oceanele au reprezentat una dintre cele mai importante căi de comunicație, prin intermediul navigației, permițând comunităților umane să se deplaseze pe distanțe foarte mari. Mobilitatea umană și cea a resurselor au luat amploare pe măsură ce mijloacele de transport precum corăbiile și vapoarele au fost perfecționate.

De pildă, încă din antichitate, în Marea Neagră, cunoscută anticilor sub denumirea de Pontul Euxin, au avut loc schimburi intense de persoane și resurse în cadrul marii colonizări grecești, ocazie cu care au fost întemeiate mai multe colonii grecești precum Histria, Tomis și Callatis.

Săpăturile arheologice din aceste situri au demonstrat faptul că în antichitate, în această regiune, aveau loc schimburi intense în contextul unui comerț înfloritor, iar vinul și uleiul de măsline se aflau printre cele mai apreciate resurse.

Pentru a înțelege mai bine importanța Mării Negre în dezvoltarea comunităților umane din zonă, recomandăm pasionaților de istorie antică lectura unor materiale despre cetățile greco-romane din Dobrogea, care se găsesc în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale: HistriaTomisCallatis.

Lucrări generale despre Marea Neagră pot fi consultate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Iubitorii de artă sunt invitați să admire numeroase peisaje marine care se regăsesc în baza de date Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional.

De asemenea, pentru doritorii de călătorii semnalăm existența Muzeul Naţional al Marinei Române, despre care puteți afla mai multe în baza de Muzee și Colecții din România.