Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment marcat în România, anual, la data de 9 octombrie.

Dedicată comemorării tuturor victimelor care au pierit sau suferit în urma deportărilor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, ziua a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației, Regatul României , d. 2 iulie 2016, New York City, New York, S.U.A.).

Elie Wiesel a fost un scriitor și ziarist de origine evreiască, supraviețuitor al Holocaustului; cunoscut pentru activismul său în domeniul drepturilor omului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Portret de evreu”, Jean Al. Steriadi, pictură de șevalet din 1916, aflată în colecția din Muzeul Național de Artă al României, București.

Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece la 9 octombrie, în anul 1941, autoritățile române încep deportarea comunității evreiești din Bucovina în Guvernământul Transnistriei.

În contextul alianței militare și a alinierii ideologice a Regatului României cu Germania Nazistă, comunitatea evreiască nu a fost singura afectată, aproximativ 25.000 de romi fiind mutați forțat în Transnistria (jumătate dintre aceștia murind). Numărul victimelor nu este cunoscut cu exactitate, dar estimările arată că pe teritoriul administrat de România au murit între 300.000 și 400.000 de evrei vorbitori de limbă română, rusă sau ucraineană.

Într-o lume a globalizării și interconectivității trebuie să înțelegem cu toții faptul că o Românie modernă, eficientă și dezvoltată se poate clădi doar pe armonie socială și dialog inter-cultural și inter-religios.

Vă recomandăm articolul Paradigma „Holocaustului / Shoahului” în istoriografia românească actuală (1990 – 2010), de Stelian Mândruț, publicat în Acta Musei Porolissensis în 2014.

De asemenea, Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale – ProEuropeana cuprinde zeci de articole privitoare la istoria comunității evreiești: evrei; evreu; comunitatea evreiască; iudaism.

Portret de evreu”, Jean Al. Steriadi, pictură de șevalet din 1916, aflată în colecția din Muzeul Național de Artă al României, București.