„Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române”,

scrie în Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, cu referire la luptele din Primul Război Mondial.

Cu sacrificiul lor în minte, sărbătorim pe 1 decembrie Ziua Națională a României și 102 ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care consfințea dorința românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească de a se uni cu România.

Ostaș, pictură de Iosif Iser, datată 1917-1918, care înfățișează din față un soldat la atac. Lucrarea face parte din seria crochiurilor și schițelor realizate de artist pe front și se află în colecția din Muzeul Național de Artă al României.

Este și timpul să vă reamintim de multitudinea de informații în format digital pe marginea acestui subiect pe care le puteți descoperi răsfoind cataloagele și bibliotecile întreținute de Direcția Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.

Lansat acum doi ani cu prilejul Centenarului, website-ul Centenar. Celebrarea Marii Uniri 1918-2018 cuprinde toate informațiile despre bunurile de patrimoniu clasate care au legătură cu Marea Unire și constituie un catalog util care poate fi consultat oricând. Veți găsi acolo bunurile de patrimoniu clasate ce au legătură directă cu Actul Unirii şi obiecte ce au aparţinut persoanelor implicate în Actul Unirii, precum și o descriere amplă a contextului istoric în care s-a înfăptuit.

Si mai multe informații puteți afla pe pagina Marea Unire a Românilor, care conține și textele Rezoluțiunii Adunării Generale de la Alba Iulia și Legii ratificării Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, semnată de regele Ferdinand și de consiliul de miniștri de la București.

Zeci de articole și cărți despre acest eveniment sunt incluse în Biblioteca Digitală ProEuropeana, pe care le puteți găsi interogând cuvinte cheie. Pe lângă articolele care prezintă implicațiile politice și efortul de mobilizare a intelectualității pentru organizarea adunării de la Alba Iulia, veți găsi și articole despre importanța acestui eveniment în viața cotidiană a comunităților românești din Transilvania, dar și articole care studiază impactul Marii Unirii asupra celorlalte etnii de pe teritoriul României Mari: