„Pe la orele 7 dimineaţa, în marea piaţă a oraşului Alba-Iulia, a început defilarea în perfectă ordine, defilarea şirurilor nesfârşite de Români din toate părţile. Îmbrăcaţi toţi în costum naţional, împodobiţi cu cocarde şi panglici tricolore, cu steaguri şi steguleţe, în rânduri de câte patru şi în grupuri de câte 150-200, cântând Deşteaptă-te Române, Pe-al nostru steag e scris Unirea, La arme şi alte cântece naţionale, defilau pe dinaintea localului în care erau adăpostiţi membrii marelui consiliu naţional“,
nota Vasile Bianu în jurnalul său „Însemnări din Războiul României Mari“.
Astăzi sărbătorim Ziua Națională a României și 103 ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care consfințea dorința românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească de a se uni cu România. Este și timpul să vă reamintim de multitudinea de informații în format digital referitoare la acest subiect pe care le puteți descoperi răsfoind cataloagele și bibliotecile întreținute de Direcția Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.

Lansat în urmă cu trei ani cu prilejul Centenarului, website-ul Centenarul Marii Uniri 1918-2018 – Bunuri mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional cuprinde toate informațiile despre bunurile de patrimoniu clasate care au legătură cu Marea Unire și constituie un catalog util care poate fi consultat oricând. Veți găsi acolo bunurile de patrimoniu clasate care au legătură directă cu Actul Unirii şi obiecte care au aparţinut persoanelor implicate în Actul Unirii, precum și o descriere amplă a contextului istoric în care s-a înfăptuit.
Mai multe informații puteți afla pe pagina Marea Unire a românilor: 1 decembrie 1918, care conține și textele Rezoluțiunii Adunării Generale de la Alba Iulia și Legii ratificării Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, semnată de regele Ferdinand și de consiliul de miniștri de la București.
În Biblioteca Digitală, pe lângă articolele care prezintă implicațiile politice și efortul de mobilizare a intelectualității pentru organizarea adunării de la Alba Iulia, veți găsi articole despre importanța acestui eveniment în viața cotidiană a comunităților românești din Transilvania, dar și articole care studiază impactul Marii Unirii asupra celorlalte etnii de pe teritoriul României Mari: 1 decembrie 1918, Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, Unirea din 1918.