Începând din anul 2022, la data de 15 februarie este sărbătorită Ziua Națională a Lecturii. Data nu a fost aleasă la întâmplare de către inițiatorii legii, astăzi fiind ziua de naștere a două personalități foarte importante ale României: Titu Maiorescu (n. 1840, Craiova) și Spiru Haret (n. 1851, Iași).

Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii se organizează diverse activități culturale, sociale și educaționale, de tip atelier sau lecturi interactive și întâlniri cu autori, care promovează importanța lecturii în rândul copiilor, tinerilor și nu numai. Conform legii prin care s-a instituit Ziua Națională a Lecturii, muzeele, bibliotecile publice sau orice altă instituție de cultură sau de educație pot oferi în această zi asistență de specialitate în organizarea și susținerea activităților de promovare a lecturii. Puteți urmări majoritatea evenimentelor din acest an pe pagina de facebook Evenimente muzeale: https://www.facebook.com/evenimentemuzeale sau pe site-ul web: https://evenimentemuzeale.ro/?s=15+februarie

Deoarece trăim în era tehnologiei, nu trebuie să uităm diversele suporturi prin care lectura poate fi accesibilă. Indiferent dacă optăm pentru formatul tradițional al cărții tipărite, pentru dispozitive de citit ebook-uri sau pentru utilizarea unei biblioteci digitale pe calculator sau pe dispozitive mobile, esențial este să cultivăm obiceiul lecturii pentru toate beneficiile directe aduse: dezvoltarea gândirii critice, îmbunătățirea memoriei și concentrării, și stimularea imaginației și creativității, printre multe altele.

Aceia dintre voi care nu reușesc să ajungă la o bibliotecă sau care pur și simplu preferă formatul digital al cărților, pot accesa https://biblioteca-digitala.ro/, unde se regăsesc mii de publicații din peste 100 de domenii. Lectura este astăzi doar la un click distanță.

De asemenea, puteți urmări pagina de facebook a Bibliotecii Digitale pentru a fi la curent cu diversele titluri disponibile pe site-ul bibliotecii.

Mai multe despre Titu Maiorescu: https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=Titu+Maiorescu

Mai multe despre Spiru Haret: https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=Spiru+Haret