În calendarul popular sărbătoarea Mucenicilor, din ziua de 9 martie, era considerată a fi ultimul prag dintre iarnă și primăvară, iar despre cei 40 de sfinți, celebrați în „zilele moșilor”, se povestea că aceștia „bat cu ciomegele în pământ să iasă căldura”.

Sărbătoare de prestigiu în comunitatea tradițională, Ziua Mucenicilor marca începutul anului nou agrar, multitudinea de obiceiuri și ritualuri specifice acestei zile având rolul de a asigura belșugul recoltei viitoare și bunăstarea oamenilor.

La arat, pictură de Camil Ressu, școală românească modernă, începutul secolului XX, bun cultural clasat în categoria fond, aflat în patrimoniul Muzeul Municipiului București.

Ocupație de bază a comunităților tradiționale, agricultura asigura „pâinea zilnică” a oamenilor, astfel grâul, făina și colacul fiind investite cu calități magice multiple. În virtutea rolului de consacrare, pâinea/colacul, sunt prezente în toate obiceiurile legate de evenimente majore: nașterea, nunta și înmormântarea dar și în majoritatea sărbătorilor de peste an, drept ofrandă pentru cei morți sau ca substanță investită cu calități magice – cu rolul de a asigura belșugul și bunăstarea în gospodărie.

Raportând calendarul agrar la la evenimente cosmice fixe (echinocții, solstiții, faze lunare) şi terestre (bioritmurile de reproducere al animalelor, migraţia păsărilor), sărbătorile din calendarul popular marcau etapele muncilor agricole cu prestigiul și eficiența unui adevărat manual de agronomie.

În timpul domniei regelui Carol al II-lea, prin Decretul Regal nr. 1538/1932, a fost înființat Ordinul „Meritul Agricol”, care era acordat de statul român pentru realizări deosebite în domeniul agricol. Decorația a fost acordată și de regele Mihai I (1940–1947), iar în 1974 Ordinul a fost reînființat prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Române.

Un astfel de ordin poate fi văzut în Baza de date a Bunurilor Mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național: Ordinul „Meritul Agricol”, decorație, secolul XX, bun cultural clasat în categoria tezaur, aflat în patrimoniul Muzeul Național de Istorie a României din București.

Mai multe despre sărbătorile ce alcătuiesc calendarul agrar puteți afla pe pagina noastră.

Pe pagina dedicată muzeelor etnografice în aer liber puteți face și un tur virtual al gospodăriilor de agricultori din diferite zone geografice ale României.