La data de 22 septembrie în spațiul comunitar european se sărbătorește Ziua Mondială fără Mașini. Scopul evenimentului este acela de a-i încuraja pe cetățeni să renunțe, chiar și pentru o zi, la automobilul personal în favoarea altor mijloace de transport mai puțin poluante, precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau, în ultimă instanță, folosirea transportului în comun.

Ziua Mondială fără Mașini face parte din programul Săptămâna Europeană a Mobilității, organizată între 16 și 22 septembrie, care își propune combaterea problemelor legate de viața sedentară, obezitate și poluare.

Portretul de atelier al ciclistului Dumitru Dumitrescu (primul campion al competițiilor de ciclism sau „velocipedism” din România) stând sprijinit pe un velociped, datat în anul 1892.

Inițiative locale sau naționale de acest fel au o istorie mai timpurie și au fost strâns legate de conștientizarea pericolului pe care îl reprezenta și îl reprezintă poluarea aerului și poluarea fonică generate de creșterea numărului de mașini care circulă pe drumurile publice.

În anul 1956 Olanda și Belgia devin primele țări care implementează programul Duminici fără mașină, desfășurat între 25 noiembrie și până pe 20 ianuarie 1957. Apoi, prima criză petrolieră, din 1973, a determinat preluarea acestui program și de către alte țări precum Danemarca (între 25 noiembrie 1973 și 10 februarie 1974) și Elveția (ianuarie-februarie 1974).

În anii 80 și 90 problema traficului și a poluării generate de traficul aglomerat din statele din Occidentul european și SUA devin mai cunoscute și începe să li se dea o importanță mai însemnată. Se înființează diverse organizații și asociații care urmăresc identificarea soluțiilor pentru pentru un transport mai ecologic precum Transportation Alternatives, înființată în 1973 în New York sau Environmental Transport Association, înființată în Marea Britanie în 1990, etc.

Au loc și conferințe internaționale precum seria conferințelor „Auto-Free Cities” și se implementează programe naționale prin care se urmărește renunțarea fie și pentru a o zi la folosirea automobilului personal.

La 22 septembrie 1999 în Franța începea programul național „En ville, sans ma voiture” la care au participat 34 de orașe din Hexagon. Anul următor programul se extinde la 66 de orașe din Franța și este preluat și în Italia unde, în cadrul programului „In cittá senza la mia auto” participă 99 de orașe. Evenimentul s-a desfășurat și în Cantonul Geneva.

La 22 septembrie 2000 evenimentul devine unul european, la Ziua Europeană fără Mașini participând 760 de orașe europene. Anul acesta Ziua Mondială fără Mașini se va desfășura în 2900 de orașe din peste 50 de țări, inclusiv în București.

În Biblioteca Digitală puteți consulta articole care tratează problema poluării sau a transportului public: poluare, transport, mijloace de transport.