În fiecare an, în vinerea de dinaintea echinocțiului de primăvară, se celebrează Ziua Mondială a Somnului. În acest an cade în data de 19 martie și are sloganul „Somn regulat, viitor sănătos”.

Ziua Mondială a Somnului, eveniment anual, este un apel la acțiune pe problemele legate de somn. Organizat de Societatea Mondială a Somnului prin Comitetul Zilei Mondiale a Somnului, își propune să diminueze impactul problemelor de somn asupra societății, printr-o mai bună prevenire și gestionare a tulburărilor de somn.

Odaliscă culcată, pictură de Theodor Aman, datată în 1885. Se află în colecția de la Muzeul Național de Artă al României, clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria Tezaur.

Marcarea acestei zile a fost inițiată de un grup de furnizori de servicii medicale dedicate și de membri ai comunității medicale, care studiază și cercetează domeniul somnului. Scopul primei Zile Mondiale a Somnului a fost de a reuni specialiștii din domeniu pentru a discuta și distribui informații la zi despre somn, în întreaga lume.

Somnul este un subiect întâlnit des în artă, așadar vă invităm să descoperiți în baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național o selecție de schițe și picturi cu personaje dormind.