Ziua Mondială a Prezervării Digitale (World Digital Preservation Day) are loc anual, în prima zi de joi din luna noiembrie.

Anul acesta, tema este „Digits: for Good” și propune celebrarea și premierea impactului pozitiv pe care prezervarea digitală îl are pentru totdeauna, sau cel puțin pentru cât timp este nevoie. Cu această ocazie, începând cu orele 14:00, puteți urmări Premiile Prezervării Digitale.

Vas ritualic din cultura Gumelnița (4500–3900 a. Chr.), descoperit în anul 1942 la Crivăț, județul Călărași. Vasul, bitronconic, este decorat cu incizii și proeminențe reprezentând trăsături faciale. Piesa face parte din colecția aflată la Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița. 

Direcția Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului are o preocupare continuă în dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor informatice și de comunicare în domeniul patrimoniului cultural, cu scopul cunoașterii, protejării și punerii lui în valoare.

Astfel, vă invităm azi să celebrăm împreună această zi, explorând o parte dintre site-urile și galeriile noastre online: