Arta, în toate manifestările ei, ne este astăzi mai accesibilă ca niciodată, dar suntem din ce în ce mai puțin conștienți de importanța ei.

În perioade de crize și conflicte, arta și artiștii dispar din atenția noastră. Și totuși, promovarea dezvoltării artei sprijină și mijloacele noastre pentru a realiza o lume liberă și pașnică. Este mesajul pe care îl transmite UNESCO azi, de Ziua Mondială a Artei.

15 aprilie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Artei de UNESCO în 2019, preluând o inițiativă a Asociației Internaționale a Artei din 2011. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Artei își propune să ajute la consolidarea legăturilor dintre creațiile artistice și societate, să încurajeze o mai mare conștientizare a diversității expresiilor artistice și să evidențieze contribuția artiștilor la dezvoltarea durabilă.

La lucru în grădină, pictură de Ipolit Strâmbu din 1914, aflată în colecția Muzeului Național de Artă al României, clasată ca obiect de patrimoniu cultural național în categoria Fond.

Puteți astfel răsfoi pagini din domeniul Artă în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, sau descoperi reprezentări artistice de-a lungul istoriei în Inventarul bunurilor mobile clasate în patrimoniul cultural național.

Pentru un contact direct cu arta alegeți un muzeu pe care să-l vizitați utilizând Ghidul online de consultare a informațiilor despre muzeele și colecțiile României, sau descoperiți artele spectacolului în repertoriile și resursele digitizate pe pagina dedicată lor.

Conștientizând, încurajând și conservând arta, având-o lângă noi și întâlnindu-ne cu ea în fiecare zi, vom păstra mereu aproape frumusețea, armonia, înțelegerea.