Astăzi sărbătorim arta în toate formele sale – de la pictură, sculptură și muzică, până la dans, teatru și literatură. Indiferent de mijlocul de exprimare, fiecare formă de artă are puterea de a ne influența emoțiile, de a ne inspira și de a ne conecta cu ceilalți într-un mod profund și autentic.

„În atelierul artistului”, tablou pictat în ulei pe pânză de către Theodor Aman. Bun cultural clasat in categoria Tezaur, aflat în patrimoniul Muzeul Național de Artă al României din București

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐞𝐢 a fost proclamată pentru prima dată în 2011 de către Comitetul Internațional al Asociațiilor de Arte, o organizație non-guvernamentală fondată în 1954 sub auspiciile UNESCO. Inițiativa a venit ca răspuns la nevoia de a recunoaște și de a celebra contribuția artei la dezvoltarea culturii și societății în ansamblu.

Data aleasă pentru celebrarea Zilei Mondiale a Artei, 15 aprilie, a fost selectată pentru a coincide cu aniversarea nașterii celebrului artist italian Leonardo da Vinci în 1452. Leonardo da Vinci este un simbol al creativității și al genialității în domeniul artelor și științelor, fiind cunoscut pentru capodoperele sale precum Mona Lisa și Ultima Cină. Semnificația alegerii acestei date este de a celebra moștenirea culturală vastă și diversificată pe care arta o reprezintă pentru întreaga umanitate, iar figura lui Leonardo da Vinci servește ca un simbol emblematic al excelenței artistice și a geniului creativ.

În fiecare an, evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Artei includ expoziții de artă, concerte, spectacole de teatru, ateliere creative și alte activități destinate sărbătoririi și încurajării participării publicului la viața artistică. Astfel, Ziua Mondială a Artei nu doar sărbătorește frumusețea și creativitatea, ci și aduce în prim-plan rolul și importanța artei în dezvoltarea individuală și socială, în comunicarea interculturală și în promovarea păcii și a înțelegerii globale.

Luna martie a fost 𝐋𝐮𝐧𝐚 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚, ocazie cu care am amintit câteva dintre cele mai talentate femei care au contribuit la dezvoltarea artelor plastice în spațiul autohton. Întregul articol aici: https://cimec.ro/femeile-din-arta-plastica/

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale găsiți articole din mai multe reviste dedicate artelor, literatură, muzică, teatru:

O mulțime de obiecte de artă plastică și artă decorativă sunt clasate în Patrimoniul Cultural Național.

În domeniul teatrului, baza de date STAR – pune la dispoziție detaliile a peste 18.000 de spectacole teatrale și muzicale din perioada 1940-2024, din 90 de instituții din România.

În domeniul muzicii, găsiți pe site-ul nostru colecții de înregistrări audio de muzică cultă contemporană, cât și biografia și creațiile unor personalități culturale marcante.