Anual, la data de 15 aprilie, celebrăm Ziua Mondială a Artei ca un tribut adus tuturor artiștilor și operelor acestora. Data a fost aleasă în memoria inventatorului, pictorului, inginerului și sculptorului Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519).

Ziua mondială a Artei a apărut la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei (International Association of Art) și a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2012. Instituită în anul 1952 în Italia, la Veneţia, Asociația Internațională a Artei este dedicată pictorilor, sculptorilor şi gravorilor. Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a acesteia.

Petrecere cu lăutari, pictură de Theodor Aman, datată între 1879-1890. Este păstrată în colecția din Muzeul Naţional de Artă al României și clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria tezaur.

În baza de date Bunuri Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național se regăsesc numeroase opere de artă clasate în tezaur și în fond.

În Grecia antică, arhitectura (ancadramentedetalii ale Mănăstirii Văcărești), pictura, sculptura, muzica,
literatura și dansul au fost primele domenii artistice precizate. Acestora li s-a adăugat, din 1911, cinematografia, considerată cea de-a șaptea artă.

În țările române, arta a evoluat în sincronicitate cu contextul istoric al acestor provincii. În perioada secolelor XIV-XVIII este vizibilă influența culturii bizantine. Totodată, se regăsesc și componente orientale. De exemplu, portalurile ornamentate sau covoarele turcești au servit drept model țesăturilor liturgice comandate de Constantin Brâncoveanu din Italia și dăruite mănăstirilor Hurezi și Surpatele, printre altele. Totuși, această influență orientală rămâne discretă în domeniul arhitectural și iconografic. Puteți descărca din Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale articolul Corinei Popa, Elemente de morfologie otomană în arta monumentală din Țara Românească (sec. XVI-XVII), apărută în anul 1992, în Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, III, nr. 2, Serie Nouă.

În secolul al XIX-lea, tinerii artiști români urmau cursurile în cadrul Academiilor de Artă de la Viena sau de la Roma. O dată cu deschiderea cursurilor Școlii de Muzică și Declamațiune de la Iași, din 1860 și a Școlii Naționale de Arte Frumoase din București în 1864, ca urmare a demersurilor făcute de pictorii Theodor Aman și Gheorghe Tattarescu, putem vorbi de apariția artei plastice românești.

Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale include în rafturile sale virtuale peste 100 de publicații care au integrat articole despre domeniul artei. Tot aici puteți descoperi și cataloage de artă.