Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Artei. Evenimentul este marcat în fiecare an la data de 15 aprilie, ca un tribut adus tuturor artiștilor și operelor acestora. Data a fost aleasă în memoria inventatorului, pictorului, inginerului și sculptorului Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519).

Ziua Mondială a Artei a fost instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei (International Association of Art) și sărbătorită pentru prima dată în anul 2012. Asociaţia a luat fiinţă în anul 1952 în Italia, la Veneţia, atunci când 23 de guverne şi 48 de asociaţii din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale dedicate pictorilor, sculptorilor şi gravorilor. Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă.

Bal mascat în atelier – Serată, pictură de şevalet de Theodor Aman, aflată în colecția Muzeului Național de Artă al României

Ziua Mondială a Artei are ca obiectiv principal consolidarea legăturilor dintre creatorii artistici, creațiile acestora și publicul larg. Este o sărbătoare internațională dedicată susținerii și recunoașterii tuturor formelor de exprimare artistică, precum pictura, sculptura, filmul, fotografia, scrierea creativă și muzica.

ProEuropeana, Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale cuprinde sute de cărți, cataloage, lucrări și articole științifice dedicate domeniului artei.

De asemenea, vă invităm să accesați baza de date online a bunurilor culturale mobile clasate în patrimoniul cultural național. Aici veți găsi peste 15 000 de bunuri culturale din domeniul artei.