În anul 1992, la Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro, era adoptată o rezoluție prin care data de 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei.

În credințele populare există multe mituri, obiceiuri, rituri și ritualuri legate de apă. Apa poate pretinde jertfe din partea oamenilor – marinarii îi aduceau ofrande astfel încât marea să fie liniștită în timpul voiajului, și poate vindeca prin izvoarele tămăduitoare – „apa vie” era băută de către eroii de basm pentru recăpătarea energiei și forței, „apa moartă” refăcea integritatea corporală, iar „apa neîncepută” apărea în descântece.

Apa este prezentă în toate riturile de trecere care marchează momente importante din viața oamenilor – nașterea, căsătoria și moartea, cu rol purificator, de consacrare sau de fecunditate. De asemenea, apa apare în riturile agrare, în „Pornitul plugului”, în ceremonialul cununii la secerat, în invocația adresată Paparudei sau în înecarea Caloianului.

Fotografie aeriană realizată în comuna Malu, județul Giurgiu, unde se pot distinge Lacul Gogoșari și Valea Jianca.

Vă invităm să descoperiți mai multe despre credințele țesute în jurul apei (și nu numai) din mitologia noastră, în Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, de Romulus Antonescu, accesibil aici.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți citi și numeroase articole care abordează alimentarea cu apă a cetăților și orașelor antice, de la modul de identificare a surselor de apă potabilă, până la construirea apeductelor, sau care tratează istoricul alimentărilor cu apă ale orașelor de pe teritoriul actual al României.

Baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național conține o galerie de lucrări în care apa este un personaj principal sau secundar.