În fiecare an, Ziua Mondială a Apei din 22 martie crește gradul de conștientizare și inspiră acțiuni pentru a gestiona criza apei. Pasărea colibri este simbolul ediției din acest an.

O veche poveste păstrată în tradiția culturii Quechua din Peru amintește de încercarea păsării colibri de a stinge incendiul din pădure transportând în plisc apă din cel mai apropiat râu. Întrebată de ce încearcă imposibilul, răspunsul său a fost „Fac tot ce mie îmi e în putință”.

Anul acesta, îndemnul este de a accelera soluționarea acestei crize prin contribuții personale cât de mici, iar o listă de idei ușor de pus în practică de către fiecare dintre noi se regăsește aici.

Apa este o parte esențială a întregii moșteniri culturale. Fără o gestionare semnificativă a apei, nicio viață umană nu este posibilă și, prin urmare, nicio realizare culturală. De mii de ani, oamenii gestionează resursele de apă: pentru a furniza apă pentru uz casnic, agricultură și natură, pentru transportul mărfurilor, în sănătate, pentru a genera energie și pentru a proteja societățile împotriva pericolelor cauzate de absența sau excesul acesteia.

De-a lungul istoriei, apa a susținut dezvoltarea socială și economică a regiunilor și a sporit bunăstarea locuitorilor atunci când a fost gestionată corespunzător. Relațiile dintre oameni și apă nu sunt doar practice și fizice, ci și emoționale, filozofice și chiar spirituale.

Apa afectează modul de gândire și convingerile oamenilor. Structura și comportamentul social sunt stabilite în general de condițiile de mediu înconjurător, iar apa este un element decisiv al mediului. Putem urmări modul în care strămoșii noștri și-au dezvoltat gândirea și credințele vizitând situri, vestigii, monumente și consultând documente, inscripții și alte arhive legate de apă. Lecțiile derivate din acest exercițiu ne vor oferi un indiciu pentru a crea căi mai bune către o dezvoltare holistică și sustenabilă.

În Serverul Cartografic pentru Patrimoniul Cultural Național se reflectă această conexiune constantă din preistorie până în epoci mai recente, multe dintre siturile arheologice cunoscute fiind localizate de-a lungul cursurilor de apă.

Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale conține articole care abordează alimentarea cu apă a cetăților și orașelor antice, de la modul de identificare a surselor de apă potabilă, până la construirea apeductelor, sau care tratează istoricul alimentărilor cu apă ale orașelor de pe teritoriul actual al României.

Baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național conține o galerie de lucrări în care apa este un personaj principal sau secundar.

Descoperiți mai multe despre credințele țesute în jurul apei (și nu numai) din mitologia noastră, în Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, de Romulus Antonescu.