Încă din anul 1902, în data de 15 august numeroase remorchere, barje, șalupe, distrugătoare, ca de altfel întreg portul Constanța, au oferit cadrul necesar desfășurării unor momente festive sau comemorării unor evenimente semnificative atât pentru istoria Marinei cât și a orașului Constanța.

În Marina Militară această zi s-a serbat cu siguranță şi înainte de 1902, întrucât în documentele de arhivă se vorbeşte de o astfel de celebrare, însă nu există încă o atestare oficială care să marcheze sărbătoarea. Așadar, anul 1902 rămâne reperul cronologic pentru consacrarea Zilei Marinei ca sărbătoare a oamenilor mării.

Peisaj marin cu Portul Constanţa, pictură realizată de Nicolae Vermont, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, clasat în categoria Tezaur.

La data de 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanţei, din dorinţa de a atrage turişti, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara: ,,Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de a fi văzute precum <regale>, alergări, corabia Argonauţilor şi altele.” Serbarea oficială s-a ținut pe crucișătorul „Elisabeta”, unde au fost prezenți ministrul de război Dimitrie A. Sturdza și toți ofițerii Diviziei de Mare. Ziua Marinei s-a celebrat continuu până în 1949, când a fost înlocuită cu Ziua Flotei U.R.S.S.

Din 1954, prin Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953, se instituie Ziua Forțelor Maritime Militare în prima duminică din luna august, care urmărea promovarea noii ideologii comuniste.

Din anul 1990 s-a revenit la celebrarea Zilei Marinei, cu ocazia sărbătorii religioase a Sfintei Fecioare Maria, patroana Marinei Române, la data de 15 august – ca sărbătoare comună a marinarilor militari şi civili. Ulterior, Ziua Marinei Române a fost declarată sărbătoare națională începând cu anul 2009.

Despre „Marina română în sistemul de apărare a graniței de est (1918-1921)” puteți descoperi mai multe detalii în articolul cu același nume, publicat de Nicolae Petrescu în revista Argesis. Studii și comunicări, numărul 13 din anul 2004 și regăsit în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

În următoarea vacanță pe litoral, vă invităm să descoperiți Muzeul Național al Marinei Române din Constanța și Muzeul Marinei din Mangalia. Detalii legate de programul de vizitare și adresă le puteți găsi în linkurile de mai jos.

O parte din bunurile Muzeului Național al Marinei Române sunt clasate în Patrimoniul Cultural Național.