Pe 8 aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Romilor pentru a celebra primul congres internațional al acestora, care a avut loc între 7 și 12 aprilie 1971, lângă Londra. Acest congres a fost deosebit de important, deoarece a marcat începutul unei colaborări internaționale între romi, renunțându-se la utilizarea etnonimului „țigan” în favoarea celui de „rom” și stabilindu-se unele însemne identitare, precum steagul și imnul romilor.

Data acestei celebrări a fost decisă cu ocazia celui de-al patrulea congres internațional al romilor din 1990, în Polonia – fiind aleasă special pentru a onora primul congres internațional.

În România a fost celebrată pentru prima dată în 1998 și de atunci a câștigat importanță în fiecare an. În 2006, Parlamentul României a consacrat oficial ziua de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, la inițiativa deputatului rom Nicolae Păun. Legea prevede ca autorităţile centrale şi locale să asigure organizarea de manifestări publice dedicate sărbătoririi acestei zile şi ca televiziunea şi radioul public să reflecte aceste manifestări.

Această zi își propune să atragă atenția asupra patrimoniului cultural rom și să pună în evidență problemele cu care etnia romă se confruntă încă. Inițial, în absența altor zile dedicate, ziua de 8 aprilie a fost folosită și pentru a comemora genocidul rom și deportările în Transnistria.