Parfumurile au făcut parte din viața de zi cu zi din timpuri îndepărtate. De 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢, ne îndreptăm atenția către aceste mici relicve ale obiceiului de a folosi parfumuri corporale în epoca romană.

Vasele din sticlă din imagine, denumite 𝑢𝑛𝑔𝑢𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑖𝑎 în limba latină, puteau fi folosite pentru a păstra diverse esențe parfumate, cu uz cosmetic. Toate se regăsesc în Colecția „Maria și Dr. George Severeanu” a Muzeului Municipiului București și sunt clasate în patrimoniul cultural național.

Detalii despre utilizarea parfumurilor, rețete și parfumieri populari în acea vreme cunoaștem din lucrarea Naturalis Historia a lui Plinius cel Bătrân, datată în circa 77–79 p. Chr. „Unguentele cosmetice erau obținute dintr-o parte lichidă – ulei – și o parte solidă – variate substanțe aromate – la care se adăuga puțină sare pentru conservare, rășină sau gumă pentru a păstra aroma. Două dintre cele mai populare unguente au o rețetă transmisă de Pliniu: unguent egiptean pe bază de ulei de migdale amare, ulei de măsline, cardamom, stuf, stânjenel, miere, vin, smirnă, semințe de balsam, galbanum și rășină de terebint; al doilea unguent conținea ulei de smirnă, stuf, chiparos, cipru, ulei de mastic și rodie. Printre cele mai scumpe se număra unguentul pe bază de scorțișoară”, după cum rezumă dr. Alina Streinu, în lucrarea „Vase antice de sticlă din colecția Maria și Dr. George Severeanu”.

Aceste parfumuri proveneau din diverse zone ale Imperiului, în general din provinciile orientale, însă odată cu creșterea popularității lor, au început să fie produse și în peninsula italică. Câteva descoperiri funerare de la Callatis de recipiente speciale atestă răspândirea parfumurilor și în zona Dobrogei de azi.

Mai multe mărturii legate de atașamentul față de parfumuri manifestat de-a lungul timpului, precum sticle și recipiente de parfum, accesorii și obiecte cu reprezentări iconografice se regăsesc în Baza de date a bunurilor mobile clasate în patrimoniul cultural național: https://clasate.cimec.ro/lista.asp…

Colecția „Maria și Dr. George Severeanu” poate fi vizitată în București. Aflați mai multe despre muzeu și despre programul de vizitare din Ghidul Muzeelor: https://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=19…