Pe 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Muzicii, de data aceasta într-un an în care muzica, din cauza anulării concertelor, a ajuns la noi mai mult prin intermediul înregistrărilor.

Azi, datorită aparatelor electronice, ascultăm orice muzică vrem, oricând ne dorim. Acum 150 de ani, când apăreau primele aparate care reproduceau înregistrări sonore, era un privilegiu de care puțini se bucurau.

Muzeele noastre păstrează câteva aparate muzicale ale acelor începuturi, cum ar fi acest fonograf fabricat de Sternberg Ármin és Testvére (Fabrica cezaro-crăiască de instrumente muzicale), după licenţă Thomas Alva Edison, păstrat în colecția Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, pe care îl puteți găsi și în catalogul bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional, alături de alte aparate muzicale.

Iar, pentru alte povești despre muzică și influența ei în viața noastră de fiecare zi, vă invităm să răsfoiți articole din Biblioteca Digitală sau paginile din capitolul Muzică.