Pe 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, un eveniment anual creat pentru a uni aspirațiile creative și eforturile muzeelor în a atrage atenția publicului larg asupra activităților lor. Această zi a fost stabilită oficial în 1977 în timpul Adunării Generale a Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) la Moscova, Rusia.

Pe măsură ce Ziua Internațională a Muzeelor a crescut în popularitate, ICOM a sugerat o temă anuală pentru prima oară în 1992. Tema din acest an este : „Muzee, sustenabilitate și bunăstare”, încurajând societatea civilă să descopere potențialul pe care muzeele îl au în dezvoltarea societății.

În plus, începând cu anul 2020 Ziua Internațională a Muzeelor sprijină un set de obiective din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. Anul acesta, cele trei obiective susținute sunt:

  • Obiectivul 3 – Sănătate și bunăstare globală: asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la toate vârstele, în special în ceea ce privește sănătatea mintală și izolarea socială.
  • Obiectivul 13 – Acțiune pentru Climă: luarea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora, adoptând practici cu emisii scăzute de carbon în Nordul Global și strategii de atenuare în Sudul Global.
  • Obiectivul 15 – Viața pe uscat: protecția, restabilirea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, amplificând vocile liderilor locali și sporind gradul de conștientizare cu privire la pierderea biodiversității.

În România există peste 1000 de entităţi muzeale de interes public – muzee, secţii muzeale, filiale, colecții școlare, religioase, locale, obiective in situ, grădini botanice şi zoologice, precum și peşteri amenajate pentru vizitare.

Ghidul Muzeelor şi Colecţiilor din România este cea mai completă şi la zi sursă de informaţii privind instituţiile muzeale din ţara noastră și îl puteți accesa aici. În cadrul ghidului, puteți accesa și o listă cu muzee ce oferă un tur virtual online.

De asemenea, evenimentele muzeale din România sunt listate pe site-ul Evenimente Muzeale.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți răsfoi Revista Muzeelor, un periodic cu 110 numere de revistă, publicat pentru prima oară în 1964.