La data de 7 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Muncii Decente. Această zi atrage atenția asupra respectării drepturilor omului în muncă printr-o remunerație corectă, prin oferirea unor condiții optime pentru desfășurarea activităților, a unor oportunități de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, egalitate de șanse atât între bărbați și femei, cât și între etnii.

Pentru respectarea acestora, cele mai implicate instituții sunt Organizația Internațională a Muncii și Confederația Internațională a Sindicatelor, care în anul 1999 au gândit și introdus acest concept de „muncă decentă”. Conceptul se adresează muncitorilor din toate domeniile, fie că este vorba de cei care lucrează în agricultură sau industrie, fie că fac parte din sectorul public sau cel privat.

Aria colectivului de la Trip (Oaș), pictură în ulei pe pânză, realizată de Micaela Eleutheriade-Georgescu, datată la începutul anilor 1960. Este clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria Fond, și se găsește la Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu.

Situația globală în care ne aflăm, respectiv pandemia de Covid 19, sărăcia și conflictele militare, fac ca nerespectarea drepturilor omului în muncă să fie o problemă tot mai acută, globală, care necesită o atenție mai mare.

Subiectul muncii a fost abordat de istorici din mai multe perspective și pentru mai multe perioade istorice, în studii pe care vă invităm să le explorați în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale: muncă, condiții de muncă; forță de muncă.

O perspectivă artistică asupra muncii puteți găsi în Inventarul a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național.