Astăzi, 30 aprilie, este Ziua Internațională a Jazzului, o zi dedicată celebrării unui gen muzical care a adus bucurie și inspirație în viețile multora dintre noi.

Jazzul a apărut în Statele Unite ale Americii, în orașul New Orleans, la începutul secolului XX și s-a răspândit rapid în întreaga lume datorită ritmului său energic și inovator. Astăzi, jazzul continuă să fie o forță culturală importantă, care inspiră și încântă oameni din toate colțurile globului.

În România, muzica jazz a început să fie auzită încă din anii ’20, sub îndrumarea lui Emil Berindei, care la întoarcerea sa din străinătate a fondat trupa The Hot Chaps. Cu toate acestea, abia în anul 1964 au fost deschise primele cluburi de jazz din țară, iar la radiourile locale au început să fie difuzate emisiuni cu acest gen muzical.

Muzica Jaz, Slobozia, 1943, fotografie de Costel Acsinte (sursa: https://www.flickr.com/…/in/photolist-or8ucz-hM5hnB-o9r4H4

Într-un mod special, dorim să vorbim astăzi despre fotograful Costică Acsinte și una dintre fotografiile sale celebre care prezintă o trupă de jazz din Slobozia în anul 1943. Costică Acsinte este cunoscut pentru colecția sa vastă de fotografii care ilustrează viața rurală și urbană din România în secolul al XX-lea. Fotografia trupei de jazz din Slobozia este o mărturie a influenței culturale și muzicale pe care jazzul a avut-o asupra României.

Contextul istoric din Slobozia anului 1943 a fost unul complex, și ne putem imagina că oamenii se străduiau să găsească bucurii în mijlocul războiului. Trupa de jazz din fotografia lui Costică Acsinte probabil că a fost o oază de divertisment și relaxare pentru Slobozia acelor vremuri.