Azi, 20 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei, pe toate cele cinci continente. Acest eveniment a avut loc pentru prima oară în anul 1988, data de 20 martie și reprezintă aniversarea creării primei organizații francofone, Agenția pentru Cooperare Culturală și Tehnică (devenită Organizația Internațională a Francofoniei) la Conferința Niamey (Niger) din 1970.

Organizația Internațională a Francofoniei are misiunea promovării limbii franceze și diversității culturale și lingvistice, promovarea păcii, democrației și drepturilor omului, sprijinirea educației, a învățământului superior și cercetării, dar și cooperării economice pentru dezvoltarea durabilă.

Seconde Vue des Environs de Caudebec en Normandie”, gravură editată de Jacques Aliamet, datată în secolul al XVIII-lea. Se află în colecția de la Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal, clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria Fond.

România a devenit, în anul 1991, membru observator al comunității statelor și guvernelor având în comun limba franceză, iar din 1993, statul nostru a obținut statutul de membru cu drepturi depline.

Ziua Internațională a Francofoniei este marcată în România, dar și în străinătate – prin misiunile diplomatice ale României, prin evenimente culturale, artistice și științifice care au loc pe parcursul unei săptămâni întregi sau, uneori, timp de o lună întreagă, în jurul datei de 20 martie.

Cu această ocazie, vă invităm să descoperiți în baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național o serie de desene și picturi cu peisaje din Franța, dar și lucrări ale unor artiști francezi sau în stilul școlii franceze. Puteți vedea și o selecție de obiecte decorative de origine sau inspirație franceză.

De asemenea, în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți citi numeroase articole despre relațiile istorice ale României cu Franța și despre influența franceză asupra limbii și culturii române.