Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Interesul pentru drepturile copilului a apărut în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naștere prima mișcare care pleda pentru dezvoltarea copilului, pentru protecția acestuia împotriva neglijării, exploatării şi a violenței.

Preocupările pentru respectarea drepturilor copilului s-au intensificat începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Astfel, la data de 20 noiembrie 1989, a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, primul document international în care drepturile copilului sunt specificate şi promovate în mod unitar, iar protecţia copilului se impune de la sine.

Pictura „În clasă”, de Gheorghe Ioachim Pompilian, datată în secolul al XIX-lea, aflată în colecția din Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu.

România a ratificat Convenţia pe 28 septembrie 1990 prin Legea nr. 18/1990 şi a preluat din aceasta principiile privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în elaborarea Legii nr. 272/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Cele patru principii de bază ale Convenţiei sunt non-discriminarea, urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viață, supraviețuire şi dezvoltare şi, nu în ultimul rând, respectul faţă de părerile copilului.

În baza de date Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, puteți vedea jucării provenind din mai multe epoci istorice.

Dacă vreți să aflați mai multe despre jocurile copilăriei, vă recomandăm un articol semnat de Delia Răchișan, care poate fi descărcat din Biblioteca Digitală a Publicațiilor culturale.

Iar dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități online cu copiii, găsiți câteva idei pe platforma Evenimente Muzeale.