Începând din anul 1982, pe data de 29 aprilie celebrăm Ziua Internațională a Dansului (International Dance Day). Inițiativa a venit din partea membrilor Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul organizației UNESCO, scopul acestui eveniment fiind de a promova comunicarea interculturală prin intermediul artei dansului. De Ziua Dansului sunt organizate în întreaga lume evenimente precum: flashmob-uri, evenimente culturale, spectacole de stradă, cursuri de dans sau seri de dans.

Hora de la Berești, vas-suport de lut lucrat manual. Acesta aparține culturii Cucuteni și este datat în cea de-a doua jumătate a mileniului V a. Chr. Partea inferioară a vasului este formată din patru siluete feminine care sunt prinse într-un dans de tip horă.

Evenimentul se desfășoară în fiecare an pe 29 aprilie, aniversarea nașterii lui Jean-Georges Noverre (n. 29 aprilie 1727 – d. 19 octombrie 1810), un reputat dansator, publicist, coregraf, balerin, maestru de balet și actor al epocii. Jean-Georges Noverre este recunoscut drept fondatorul baletului modern.

Dansul a reprezentat de-a lungul istoriei și încă reprezintă la momentul actual o importantă componentă culturală a omenirii, această artă fiind o fundație pe care se construiesc numeroase obiceiuri, tradiții, identități, sărbători, rituri, ritualuri și ceremonii laice sau religioase. Dansul a apărut cu mult înainte de nașterea primelor civilizații. Cele mai vechi surse istorice verificabile privitoare la această artă au 10.000 de ani și vin din spațiul Indiei de astăzi, constând în picturi rupestre descoperite în Situl Bhimbetka (Statul Madhya Pradesh, India Centrală).

Unele dintre cele mai vechi mărturii ale dansului din spațiul românesc, dar și din Europa, provin din Cultura neolitică Cucuteni (aproximativ 5.500 – 3500 a. Chr.): vase-suport formate din siluete de personaje feminine, care par prinse într-un dans, sărbătoare sau ritual de tip horă. Acest tip de vase-suport, descoperite prin săpături arheologice, reprezintă o categorie ceramică rară și ele stau mărturie că dansul ritual, mai exact hora, însemna un act important pentru societatea oamenilor din neolitic.

Hora cucuteniană, ca simbol al ideii de dans al unirii unui grup de oameni, femei sau bărbați, s-a transmis de-a lungul timpului nu doar din generație în generație, ci și de la o populație la alta.

Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale ProEuropeana cuprinde numeroase articole legate de arta dansului – de la balet la dansuri și jocuri populare (1 și 2), călușul, muzică populară și hore.

Baza de date online a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național cuprinde numeroase resurse culturale asociate muzicii, spectacolelor și dansului.