„Sărutul” de Frederick Storck, sculptură aflată în colecția Muzeul Municipiului Bucureşti, clasată în categoria Fond

Iubirea este atemporală și universală. Această lucrare a artistului Frederick Storck, datată în 1908-1909, transpune în materialitate tandrețea și pasiunea celor doi îndrăgostiți. Sculptura ronde-bosse din bronz poartă titlul „Sărutul” și este inspirată de celebra lucrare a lui Auguste Rodin din 1882 cu același nume, reprezentându-i pe Francesca da Rimini și Paolo Malatesta din „Infernul” lui Dante Alighieri. Surprinși în timpul primului lor sărut chiar de către soțul Francescăi, cei doi îndrăgostiți vor fi uciși și condamnați să își petreacă eternitatea în infern.

Frederick Storck a reinterpretat subtil tema lui Rodin, concentrându-se pe mișcarea în spirală și pe suprafețele rugoase care păstrează urmele modelajului său brut caracteristic. Prin această operă, artistul român aduce un omagiu nu doar iubirii pasionale, ci și tradiției sculpturale, îmbinând estetica renascentistă a redării formelor cu viziunea impresionistă a tratării suprafețelor.

De Ziua Îndrăgostiților, vă invităm să intrați în atmosferă explorând această tematică prin obiectele clasate în patrimoniul cultural național, regăsite în colecțiile muzeale sau private: https://clasate.cimec.ro/lista.asp?psearchtype=&psearch=cuplus