Dintr-un raport înaintat în iulie 1848 de comisarul extraordinar al districtului Vâlcea, D. Zăgănescu, Ministerului Trebilor din Lăuntru al Ţării Româneşti, reiese că în „29 ale curgătoarei luni” a avut loc o „sfântă ţeremonie”, în care „s-au citit cele 28 puncturi din constituţie” şi „într-acest pompos constituţiu aflându-se şi d-l(u) Anton Pann, profesor de musică, împreună cu câţiva cântăreţi de aceeaşi profesie, au alcătuit o musică vocală cu nişte versuri prea frumoase, puse pe un ton naţional plin de armonie şi triumfal, cu care a aprins entuziasmul de patrie în inimile tuturor cetăţenilor.

Sărbătorim astfel pe 29 iulie Ziua Imnului Național, data la care, în Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri au interpretat pentru prima oară melodia sub conducerea autorului ei, Anton Pann.

Prezent în cele mai importante momente ale istoriei românilor în ultimele două secole, născut în timpul unei revoluții și impus ca imn de altă revoluție, 150 de ani mai târziu, Deşteaptă-te, române este azi unul dintre cele mai vechi imnuri naționale din Europa.

Cu această ocazie, vă invităm la o lectură interesantă în Biblioteca Digitală, unde găsiți studiile reputatului muzicolog Vasile Vasile despre „imnul identității și unității românești”.

Disc confecţionat din carton, utilizat pentru redarea sunetului la ariston, un automat muzical cu discuri interschimbabile. Discul conţine programarea, cu ajutorul perforaţiilor, a imnului românesc „Deşteaptă-te române”. Piesa se află în colecția Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din Iași.