La mulți ani Europei și Uniunii Europene!
Data de azi marchează aniversarea istoricei Declarații Schuman, rostită la 9 mai 1950 de către Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe de la acea vreme.
Cu această ocazie, vă invităm să descoperiți patrimoniul digital al Europei pe platforma Europeana, unde Institutul Național al Patrimoniului și mai multe instituții din țară sunt contributori, și să explorați colecțiile tematice:
- A 70-a aniversare a Declarației Schuman. 9 mai 1950
- Sărbători în Europa
- Dunărea: conectând Europa
- Mai multe despre Europeana
La finalul anilor 1940, continentul european și locuitorii săi erau profund marcați de consecințele celui de-Al Doilea Război Mondial. În calitate de ministru al afacerilor externe, Robert Schuman era conștient că Europa avea nevoie de reconstrucție și reconciliere.
Miezul ideii sale era acela de a ancora nou-formata Republică Federală Germană într-o nouă structură europeană care ar garanta pacea și cooperarea. Vechii rivali din timpul conflictului, Franța și Germania, ar ocupa aceeași treaptă și s-ar concentra împreună pe interesele lor comune.
Propunerea sa era bazată pe reformarea industriei cărbunelui și oțelului deoarece, la momentul respectiv, cărbunele reprezenta aproape 70% din combustibilul folosit pentru producția de energie în țările din Europa de Vest, iar oțelul constituia principala materie primă pentru industrie, inclusiv pentru producția de armament. Prin punerea în comun a acestor produse, un nou război franco-german devenea de neimaginat și imposibil din punct de vedere material.
Planul său era ambițios și creativ, și nu se rezuma doar la colaborarea dintre Franța și Germania, fiind deschis oricărei țări europene.
Schuman a găsit un aliat-cheie în Jean Monnet, care la acel moment era responsabilul Comisariatului general pentru Planul de modernizare și infrastructură din Franța. Monnet își dorea, de asemenea, ca țările europene să colaboreze, deoarece îl considera singurul mod prin care lucrurile puteau evolua pe continent.
Amândoi credeau că solidaritatea poate reprezenta un prim pas către integrarea economică, care va determina implicit în viitor și integrarea politică.
Planul a fost realizat cu cea mai mare discreție, pentru a evita ca presiunea exercitată de mediile economice, dezbinările dintre partidele politice și aparatul birocratic excesiv să blocheze proiectul. Toate negocierile au fost făcute în spatele ușilor închise, iar problema nu a fost supusă dezbaterilor publice. Odată ce Schuman s-a asigurat că are suportul cancelarului german Konrad Adenauer, a fost gata să demareze această formă de integrare europeană.
Pe 9 mai 1950, Schuman a făcut declarația faimoasă „𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙖 𝙪𝙣𝙞𝙩𝙖̆ 𝙣𝙪 𝙖 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙞̂𝙣𝙘𝙖̆ 𝙖𝙫𝙚𝙢 𝙧𝙖̆𝙯𝙗𝙤𝙞. 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙖 𝙣𝙪 𝙫𝙖 𝙛𝙞 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩𝙖̆ 𝙙𝙞𝙣𝙩𝙧-𝙤 𝙙𝙖𝙩𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙞̂𝙣 𝙛𝙪𝙣𝙘𝙩̦𝙞𝙚 𝙙𝙚 𝙪𝙣 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙪𝙧 𝙥𝙡𝙖𝙣, 𝙫𝙖 𝙛𝙞 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙩𝙧𝙪𝙞𝙩𝙖̆ 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙧𝙚𝙪𝙨̦𝙞𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙘𝙧𝙚𝙩𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙤𝙧 𝙘𝙧𝙚𝙖 𝙨𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙧𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚 𝙙𝙚 𝙛𝙖𝙘𝙩𝙤”.
Schuman a dorit să provoace o undă de șoc pentru a iniția procesul integrării europene, pentru a zgudui opinia publică și a forța guvernele să ajungă la o înțelegere. Ecoul propunerii franceze a fost cu atât mai puternic cu cât efectul de surpriză a fost absolut.
În ciuda opoziției, scepticismului și dificultăților tehnice, la mai puțin de două luni de la declarație, reprezentanții a 6 țări europene: Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg au fost prezenți la masa rotundă din Paris pentru negocierile de a pune planul Schuman în practică. La 10 luni după, tratatul de formare a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost semnat, marcând reconcilierea vechilor rivali, transferându-și autoritatea către un efort comun de a crea cooperare echilibrată și de a pune bazele unei renașteri ale economiei europene.
Astfel, la doar 7 ani de la terminarea Războiului, țările europene s-au reunit pentru a privi înainte către o nouă eră a cooperării și relansării economice: piața comună a devenit o realitate, iar instituțiile CECO au pus pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Din toate aceste motive, Declarația Schuman a fost un punct de cotitură în istorie.
România face parte din Uniunea Europeană începând din 1 ianuarie 2007.