Pe 9 mai 1950, Robert Schuman a făcut declarația faimoasă „𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙖 𝙪𝙣𝙞𝙩𝙖̆ 𝙣𝙪 𝙖 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙞̂𝙣𝙘𝙖̆ 𝙖𝙫𝙚𝙢 𝙧𝙖̆𝙯𝙗𝙤𝙞. 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙖 𝙣𝙪 𝙫𝙖 𝙛𝙞 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩𝙖̆ 𝙙𝙞𝙣𝙩𝙧-𝙤 𝙙𝙖𝙩𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙞̂𝙣 𝙛𝙪𝙣𝙘𝙩̦𝙞𝙚 𝙙𝙚 𝙪𝙣 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙪𝙧 𝙥𝙡𝙖𝙣, 𝙫𝙖 𝙛𝙞 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙩𝙧𝙪𝙞𝙩𝙖̆ 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙧𝙚𝙪𝙨̦𝙞𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙘𝙧𝙚𝙩𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙤𝙧 𝙘𝙧𝙚𝙖 𝙨𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙧𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚 𝙙𝙚 𝙛𝙖𝙘𝙩𝙤”.

Imagine din 1971, (c) European Parliament

În ciuda opoziției, scepticismului și dificultăților tehnice, la mai puțin de două luni de la declarație, reprezentanții a 6 țări europene: Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg au fost prezenți la masa rotundă din Paris pentru negocierile de a pune în practică planul ministrul francez al afacerilor externe de la acea vreme. La 10 luni după, tratatul de formare a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost semnat, marcând reconcilierea vechilor rivali, transferându-și autoritatea către un efort comun de a crea cooperare echilibrată și de a pune bazele unei renașteri ale economiei europene.

Astfel, la doar 7 ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, țările europene s-au reunit pentru a privi înainte către o nouă eră a cooperării și relansării economice: piața comună a devenit o realitate, iar instituțiile CECO au pus pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Din toate aceste motive, Declarația Schuman a fost un punct de cotitură în istorie.

România face parte din Uniunea Europeană începând de la 1 ianuarie 2007.

Anul acesta, sărbătorim Ziua Europei în preajma alegerilor europarlamentare (6-9 iunie 2024), așadar evenimentele organizate în această zi de către Comisia Europeană au rolul de a informa cât mai bine alegătorii cu privire la acest eveniment important. Mai multe informații despre programul stabilit de către fiecare stat membru, aici.

Cu această ocazie, vă invităm să descoperiți patrimoniul digital al Europei pe platforma Europeana. Biclioteca digitală europeană, unde Institutul Național al Patrimoniului și mai multe instituții din țară sunt contributori, și să explorați colecțiile tematice: