Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită în fiecare an în întreaga lume la 10 decembrie, iar anul acesta se împlinesc 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care a avut loc la data de 10 decembrie 1948.

Eleanor Roosevelt ținând un afiș cu Declarația Universală a Drepturilor Omului (în engleză), Lake Success, New York, noiembrie 1949, sursa: Flickr

Declarația a reprezentat prima enunțare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore ale Organizației Națiunilor Unite. Documentul întocmit de un comitet ONU prezidat de Eleanor Roosevelt, om politic, diplomat, activist pentru drepturile omului și prima doamnă a Statelor Unite ale Americii între anii 1933-1945, fiind soția președintelui Franklin D. Roosevelt, a fost acceptat de Adunarea Generală ca Rezoluția 217 în timpul celei de-a treia sesiuni la Palais de Chaillot din Paris, Franța. Din cei 58 de membri ai Națiunilor Unite de la acea vreme, 48 au votat pentru, niciunul împotrivă, opt s-au abținut și doi nu au votat.

Stabilirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc la cea de-a 317-a reuniune plenară a Adunării Generale a Națiunilor Unite din 4 decembrie 1950, când a fost adoptată rezoluția 423(V) ce invita toate statele membre și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră de cuviință.

Popularitatea zilei în acele vremuri poate fi demonstrată de faptul că timbrul comemorativ al Zilei Drepturilor Omului emis de Administrația Poștală a Națiunilor Unite în 1952, a primit aproximativ 200.000 de comenzi în avans.

În mod obișnuit, ziua este marcată atât de conferințe și întâlniri politice la nivel înalt, cât și de evenimente culturale și expoziții care tratează probleme legate de drepturile omului. În plus, în mod tradițional, o dată la cinci ani, pe 10 decembrie este decernat Premiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Acest premiu se acordă în baza unei rezoluții a Adunării generale a ONU din anul 1966, iar anul acesta se va decerna la New York în cadrul ceremoniilor de marcare a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Mai multe despre drepturile omului în literatura de specialitate din România, din Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, accesând link-ul:
https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=drepturile+omului

Dacă doriți să citiți textul Declarației Universale a Drepturilor Omului, puteți accesa link-ul:
https://irdo.ro/irdo/pdf/078_ro.pdf

Mai multe informații despre Organizația Națiunilor Unite se regăsesc pe site-ul oficial:
https://www.un.org/en/