Începând cu anul 2011, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, România serbează Ziua Culturii Naționale, într-un demers necesar pentru perpetuarea identității și a valorilor reprezentative ale românilor, de la o generație la alta.

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Întrebați de motivele care au determinat această propunere, inițiatori au susținut că Ziua Culturii Naționale este, în viziunea acestora, un prilej de reflecție asupra culturii române și asupra personalităților care au îmbogățit moștenirea noastră culturală, fiind totodată și un prilej de promovare a proiectelor culturale de interes național.
Mihai Eminescu (1850-1889) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de critica literară postumă drept cel mai important poet român.
Creația sa a fost influențată de curentul romantic și a tratat teme despre viață, moarte, iubire, întoarcerea la natură sau subiecte istorice. Puteți explora trăirile și emoțiile lui Mihai Eminescu citind câteva din operele sale, ce pot fi regăsite pe pagina Mihai Eminescu – Poezii.
Mihai Eminescu a fost o personalitate marcantă pentru societatea românească a secolului al XIX-lea și a continuat să impresioneze și generațiile următoare, care fac cunoștință cu opera lui încă din primii ani de școală. Eminescu s-a conturat ca un simbol de neclintit în memoria românilor și care nu și-a pierdut din relevanță cu trecerea deceniilor. Ca urmare, este lesne de înțeles cum Mihai Eminescu, alături de opera sa, a devenit sinonim cu actul cultural și a fost ales să reprezinte Ziua Culturii Naționale.
Ziua Culturii Naționale este serbată prin ateliere, expoziții și vizite gratuite în muzee sau alte instituții, precum și prin alte evenimente diverse care îmbogățesc viața culturală din România. Puteți urmări majoritatea evenimentelor din acest an pe pagina de Facebook Evenimente Muzeale sau pe site-ul web.
În patrimoniul cultural național sunt clasate o serie de documente, manuscrise, obiecte și nu numai, ce au aparținut sau i-au fost dedicate lui Mihai Eminescu.
Mai multe informații despre Mihai Eminescu puteți citi în articolele și publicațiile încărcate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.