Printre cele mai vechi fotografii păstrate în țara noastră, clasate ca bunuri de patrimoniul cultural național, se numără și cele care imortalizează copii, fotografiați singuri sau alături de părinții lor.

Regăsim în aceste fotografii copii timizi și uimiți, într-o atitudine care le accentuează inocența, departe de dezinvoltura pe care copiii de azi o au în fața aparatelor de fotografiat, cu care sunt obișnuiți încă din primele zile de viață.

În marea lor majoritate aceste fotografii sunt fotografii de studio, realizate în ateliere, cu elemente de recuzită, dar oferă informații valoroase despre portul, cu precădere cel popular, al acelor vremuri.

Astăzi, de 1 iunie, ziua în care în România se sărbătorește Ziua Copilului, vă invităm să descoperiți câteva din aceste fotografii în Inventarul bunurilor mobile clasate în patrimoniul cultural național, alături de multe alte reprezentări de copii în picturi și sculpturi:

Băiețel îmbrăcat în costum popular românesc de sărbătoare, fotografie de Carol Popp de Szathmary,deținută de Centrul de Informare şi Documentare în Etnologie „Cornel Irimie” din Sibiu.