La 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții, iar în România și în Republica Moldova se celebrează și Ziua Bibliotecarului. Cu această ocazie, Direcția Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului ține să ureze la mulți ani tuturor bibliotecarilor din România! Vă mulțumim pentru activitatea dumneavoastră!

Nobila meserie a bibliotecarului poate fi urmărită încă de la apariția scrisului și a obiceiului de a consemna fapte și evenimente istorice:

În Sumer, Imperiul Asirian și Babilonian erau consemnați „păstrătorii tabletelor”, funcționari ai statului, scribi sau preoți, care aranjau aceste cărți într-o ordine logică, în funcție de subiectul sau tipul documentului.

În 323 a. Chr. diadohul Ptolemeu I fonda Biblioteca din Alexandria, Egipt unde voia să adune toată cunoașterea din acea perioadă. Aici au activat celebri bibliotecari ai antichității precum Zenodotus, Eratosthene din Cyrene, Apollonius din Rhodos, Aristarhos din Samotrace sau Callimachus din Cyrene. Callimachus a realizat primul catalog bibliografic numit „Pinakes” în prima jumătate a secolului al III-lea a. Chr.

Desen din secolul al XIX-lea al Bibliotecii din Alexandria (The Great Library of Alexandria), realizat de artistul german O. Von Corven, bazat parțial pe dovezile arheologice disponibile la acea vreme.

În Roma antică existau atât biblioteci private deținute de patricieni sau intelectuali precum Cicero, dar și biblioteci publice fondate de împărați, precum cele două biblioteci fondate de împăratul Traian în Forum Traiani.

În Evul Mediu timpuriu bibliotecile se găseau în mănăstiri, unde călugării copiau textele antice. Existau însă și biblioteci care se ocupau de catalogarea, inventarierea și clasificarea cărților și manuscriselor.

În timpul Renașterii apar și primele biblioteci publice laice, iar începând cu secolul al XVII-lea apar și primii teoreticieni care stabilesc atribuțiile și pregătirea unui bibliotecar.

În secolul al XIX-lea meseria de bibliotecar devine o profesie, fiind înființate școli și universități în Occidentul european.

În Baza de date a bunurilor mobile clasate puteți găsi aproximativ 1.200 de bunuri culturale mobile clasate în categoria Tezaur sau Fond, deținute de biblioteci.

În ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți consulta publicații muzeale digitizate inclusiv articole sau publicații care abordează teme centrale ale biblioteconomiei, precum acest Manual al bibliotecarului comunal, din 1977, care avea ca scop instruirea bibliotecarilor și organizarea bibliotecilor rurale din Republica Socialistă România.

Ziua Internațională a Cărții, celebrată începând din anul 1996 la nivel internațional are ca scop promovarea lecturii, dar și a drepturilor de autor. În această zi, în aproape toate țările au loc acțiuni de omagiere a cărții, autorilor, a editorilor, a librarilor, bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Acest eveniment cheamă și la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților, iar una dintre schimbări este determinată de digitizare. Cărțile digitale au luat deja amploare și au marcat o schimbare de paradigmă în ceea ce privește răspândirea cunoașterii.

ProEuropeana-Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale este o platformă digitală care oferă acces direct și liber la volume, periodice și articole publicate de muzee sau alte instituții de cultură. Până în prezent au fost puse online peste 800 de publicații și aproximativ 68.000 de articole de arheologie, istorie, artă, patrimoniu, colecții muzeale, științele naturii etc.
Prin urmare, vă invităm să consultați cărțile și periodicele digitalizate și puse online în Biblioteca Digitală ProEuropeana.

De asemenea, în Baza de date a bunurilor culturale mobile clasate se regăsesc 2.600 de volume de carte veche sau manuscrise, clasate în categoria Tezaur sau Fond, pe care vă invităm să le descoperiți.