Astăzi se împlinesc 177 ani de la momentul înfiinţării primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti, prin porunca domnească a lui Gheorghe Bibescu, domnitor între 1842-1848. Cu un an în urmă, în timpul unei vizite la Constantinopol, sultanul Abdulmejid I îi dăruise patru tunuri de calibru 80 mm, „să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti”. În anii următori, organizarea acestei arme a continuat în Țara Românească și în Moldova, prin pregătirea bateriilor de artilerie și prin înființarea turnătoriilor locale. Ziua Artileriei este sărbătorită în fiecare an pe 10 noiembrie de către Armata Română.

În fotografia din colecția Complexului Muzeal Judeţean Neamţ sunt surprinși călare ofiţerii Regimentului 4 artilerie, pe câmpul de la Rakos din Ungaria, în vara anului 1919.

Pentru mai multe reprezentări și obiecte care să reflecte evoluția istorică a artileriei, vă invităm să accesați baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional. Este un moment potrivit și pentru amintirea Galeriei monumentelor de for public, unde se regăsesc monumentele comemorative ale eroilor căzuți în marile războaie, dedicate de-a lungul timpului în toate colțurile țării.