Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, prilej cu care vă reamintim că în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți găsi zeci de articole și volume despre armata română. Iubitorii de istorie militară vor găsi aici și alte resurse importante, interogând cuvinte cheie în funcție de interes.

Vă reamintim de asemenea că în baza de date a Inventarului bunurilor culturale mobile clasate în patrimoniul național puteți regăsi sute de obiecte aparținând Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București: arme și obiecte de armament, echipament militar, fotografii, medalii, statuete și tablouri etc.

Pe website-ul Muzee și Colecții din România veți găsi și o listă a acestor instituții din domeniul istoriei militare

Imaginea cu care ilustrăm aceste rânduri reprezintă tabloul Militar al pictorului Costin Petrescu (cunoscut în special pentru realizarea frescei din Sala Mare a Ateneului Român), deținut de Muzeul Municipiului București, înfățișând un soldat român în timpul Primul Război Mondial. Deși nu a făcut parte din grupul de artiști mobilizați de Marele Cartier General, pictorul a ilustrat în mai multe tablouri participarea armatei române la război, lăsând și mărturii scrise despre refugierea în Moldova.