Vinerea Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox, care marchează moartea și răstignirea lui Iisus Hristos. Are loc în vinerea din Săptămâna Mare – săptămâna premergătoare Sfintelor Paști și mai este cunoscută și sub alte nume, cum ar fi Vinerea Neagră, Vinerea Seacă, Vinerea Paștilor sau Vinerea Patimilor. În funcție de regiune, întâlnim o varietate de obiceiuri și tradiții respectate în această zi.

Una dintre cele mai importante tradiții din Vinerea Mare este Prohodul, care reprezintă slujba de înmormântare a lui Iisus Hristos. În această zi sunt interzise activitățile care aduc aminte de chinurile prin care a trecut Mântuitorul. De exemplu, este evitat consumul de urzici și oțet, deoarece Iisus a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet atunci când era pe cruce. De asemenea, se crede că nu trebuie să se lucreze în grădină, deoarece s-ar putea să nu rodească.

Icoană datând din primele decenii ale secolului al XVI-lea, provenind dintr-un atelier din Țara Românească, înfățișând scena răstignirii.

În Vinerea Mare credincioșii ortodocși țin post negru, care reprezintă o formă de purificare spirituală și de pregătire pentru momentul Învierii. În plus, prepară pasca și fac diverse activități de întreținere a casei, cum ar fi zugrăvitul, spălatul covoarelor și geamurilor, sau văruitul trunchiurilor copacilor.

Există și diverse superstiții asociate cu această zi, care sunt transmise din generație în generație. De exemplu, se crede că în Vinerea Mare nu trebuie să se coacă pâine, iar casa trebuie înconjurată de trei ori cu o lumânare adusă de la slujba Prohodului, pentru a o feri de boli, trăsnet și foc. Se spune că femeile nu ar trebui să coasă, deoarece Sfântul Ilie împarte trăsnetele în această zi, iar ouăle trebuie să fie vopsite doar în roșu, pentru că morții le vor găsi seci pe lumea cealaltă.

O pagină dedicată Postului Paștelui, cuprinzând informații despre toate momentele importante din preajma acestei importante sărbători, este accesibilă online pe site-ul nostru.

Vă recomandăm și studiul „Sărbătorile pascale, drum către Înviere”, semnat de către Iuliana Băncescu și publicat în lucrarea „Patrimoniu Imaterial și Cultura Tradițională. Buletin Informativ”.