Cu un statut încă incert, dar cu potențial sigur de monument de patrimoniu, spectaculosul viaduct feroviar Topolog a fost surprins în fotografiile aeriene realizate de echipa Institutului Național al Patrimoniului în 2011 în cadrul proiectului ArcLand – ArchaeoLandscapes Europe.

Viaductul de cale ferată Topolog, Lacurile, comuna Ciofrângeni, județul Argeș.

Parte a liniei de cale ferată Râmnicu Vâlcea – Vâlcele, Viaductul Topolog nu a fost însă niciodată folosit, cu excepția câtorva trenuri de probă, deoarece construcția liniei, deși aproape finalizată în 1989, a fost abandonată în anii ´90.

Viaductul este doar una din numeroasele lucrări tehnice remarcabile de pe traseul acestei linii, a cărei punere în folosință ar fi scurtat semnificativ distanța pe calea ferată între București și Sibiu.

Considerat cel mai înalt (atingând 50 de metri) și cel mai lung din România (1440 metri), viaductul Topolog traversează valea largă a râului cu același nume, între comunele Ciofrângeni și Poienarii de Argeș. În planul îndepărtat al fotografiei se observă și intrarea estică în Tunelul Gibei (lung de 2, 25 km). În plan apropiat, se observă traseul liniei fără șinele de cale ferată, care au fost îndepărtate în anii 2000.

Puteți regăsi și alte lucrări de infrastructură contemporane surprinse cu ocazia proiectului Peisaje Arheologice, iar despre povești mai îndepărtate în timp din domeniul feroviar și al căilor ferate puteți citi în Biblioteca Digitală Pro-Europeana.

Vă invităm de asemenea să răsfoiți și galeria dedicată patrimoniului feroviar pe site-ul Catalogului Bunurilor Culturale Mobile cu ocazia Anului european al căilor ferate.