Vas de provizii carpic, descoperit în așezarea de la Lutărie (Neamț).

Încă din cele mai vechi timpuri, grija zilei de mâine i-a îndemnat pe oameni să dezvolte diferite tehnici de păstrare a proviziilor, între care cea mai întâlnită variantă o reprezintă vasele de provizii.

Acestea au variat în timp și spațiu, în special datorită condițiilor climatice, dar și a stilului de viața sau a resurselor disponibile. De exemplu, în spațiul est carpatic se regăsesc vase de dimensiuni medii (60-150 cm înălțime), inspirate din cele grecești, în timp ce, la sud de Dunăre au fost utilizate vasele de mari dimensiuni (150-200 cm înălțime) specifice lumii romane.

Una dintre modalitățile de păstrare a proviziilor în spațiul est-carpatic în secolele II-III p. Chr. sunt vasele de provizii realizate din lut. Chiar dacă dimensiunile și formele variază, acestea sunt nelipsite din fiecare gospodărie, păstrând atât lichidele, precum apa sau vinul, cât și solidele, precum cerealele sau fructele uscate.

Mai multe vase de provizii, din perioade și zone diferite, puteți vedea în baza bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național.