Astăzi sărbătorim 165 de ani de la 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, un moment definitoriu în formarea statului român modern. În seara dintre 23 și 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă de la București îl alegea ca domnitor al Țării Românești pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. Acesta tocmai fusese ales domnitor al Țării Moldovei la data de 5 ianuarie 1859. A fost o alegere curajoasă și extrem de importantă pentru destinele românilor din cele două provincii istorice, pentru că astfel se creau premisele pentru realizarea unui stat român unitar modern format din românii din Valahia și Moldova. Dubla alegere a însemnat doar începutul procesului de unificare, finalizat abia în 1864, când se desăvârșește unificarea administrativă și politică, iar statul nou creat este recunoscut în plan internațional și este modernizat prin aplicarea unor reforme în toate domeniile.

Emoțiile și speranțele dublei alegeri ale lui Cuza au fost foarte mari, marcând generația respectivă. Acest lucru se poate observa atât în memorialistica vremii, dar și în operele literare sau de artă. Iată ce îi mărturisea Nicolae Grigorescu poetului Alexandru Vlahuță despre starea de spirit din acele zile:

„𝘐̂𝘯𝘵𝘳-𝘰 𝘥𝘪𝘮𝘪𝘯𝘦𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘯𝘦 𝘷𝘪𝘯𝘦 𝘷𝘦𝘴𝘵𝘦𝘢 𝘤𝘢̆ 𝘴-𝘢 𝘢𝘭𝘦𝘴 𝘊𝘶𝘻𝘢 𝘥𝘰𝘮𝘯𝘪𝘵𝘰𝘳 𝘪̂𝘯 𝘢𝘮𝘢̂𝘯𝘥𝘰𝘶𝘢̆ 𝘤𝘢𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭𝘦𝘭𝘦. 𝘈𝘮 𝘭𝘢̆𝘴𝘢𝘵 𝘵𝘰𝘵, 𝘢𝘮 𝘱𝘶𝘴 𝘴̦𝘢𝘶𝘢 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘭, 𝘴̦𝘪 𝘧𝘶𝘨𝘢 𝘭𝘢 𝘵𝘢̂𝘳𝘨. 𝘈𝘵𝘶𝘯𝘤𝘪 𝘢𝘮 𝘷𝘢̆𝘻𝘶𝘵 𝘦𝘶 𝘤𝘦 𝘷𝘢 𝘴𝘢̆ 𝘻𝘪𝘤𝘢̆ 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘪𝘢 𝘶𝘯𝘶𝘪 𝘱𝘰𝘱𝘰𝘳. 𝘊𝘢̂𝘯𝘵𝘦𝘤𝘦, 𝘫𝘰𝘤𝘶𝘳𝘪, 𝘤𝘩𝘪𝘰𝘵𝘦 𝘪̂𝘯 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘱𝘢̆𝘳𝘵̦𝘪𝘭𝘦. 𝘐̂𝘵̦𝘪 𝘪𝘦𝘴̦𝘦𝘢𝘶 𝘰𝘢𝘮𝘦𝘯𝘪𝘪 𝘪̂𝘯 𝘥𝘳𝘶𝘮 𝘤𝘶 𝘰𝘢𝘭𝘢 𝘱𝘭𝘪𝘯𝘢̆ 𝘤𝘶 𝘷𝘪𝘯; 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘤𝘶𝘮 𝘴𝘦 𝘪̂𝘯𝘵𝘢̂𝘭𝘯𝘦𝘢𝘶 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘦𝘢𝘶 𝘥𝘦 𝘊𝘶𝘻𝘢, 𝘥𝘦 𝘜𝘯𝘪𝘳𝘦, 𝘴𝘦 𝘪̂𝘮𝘣𝘳𝘢̆𝘵̦𝘪𝘴̦𝘢𝘶 𝘴̦𝘪 𝘪̂𝘯𝘤𝘪𝘯𝘨𝘦𝘢𝘶 𝘩𝘰𝘳𝘢̆ 𝘪̂𝘯 𝘮𝘪𝘫𝘭𝘰𝘤𝘶𝘭 𝘥𝘳𝘶𝘮𝘶𝘭𝘶𝘪. 𝘚̦𝘪 𝘦𝘳𝘢 𝘶𝘯 𝘨𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘤𝘳𝘢̆𝘱𝘢𝘶 𝘱𝘪𝘦𝘵𝘳𝘦𝘭𝘦. 𝘋𝘢 𝘶𝘯𝘥𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘴𝘵𝘢 𝘤𝘪𝘯𝘦𝘷𝘢 𝘪̂𝘯 𝘤𝘢𝘴𝘢̆? 𝘈𝘮 𝘷𝘢̆𝘻𝘶𝘵 𝘣𝘢̆𝘵𝘳𝘢̂𝘯𝘪 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘭𝘢̂𝘯𝘨𝘦𝘢𝘶 𝘥𝘦 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘪𝘦. 𝘝𝘳𝘦𝘰 𝘴𝘢̆𝘱𝘵𝘢̆𝘮𝘢̂𝘯𝘢̆ 𝘯-𝘢𝘮 𝘮𝘢𝘪 𝘱𝘶𝘵𝘶𝘵 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘢. 𝘗𝘭𝘢̆𝘵𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘢̂𝘵𝘦 𝘵𝘳𝘦𝘪 𝘴̦𝘪 𝘤𝘢̂𝘵𝘦 𝘱𝘢𝘵𝘳𝘶 𝘴𝘧𝘢𝘯𝘵̦𝘪 𝘱𝘦 𝘰 𝘨𝘢𝘻𝘦𝘵𝘢̆ 𝘴̦𝘪 𝘯𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘢̂𝘯𝘨𝘦𝘢𝘮 𝘵𝘰𝘵̦𝘪 𝘴-𝘢𝘴𝘤𝘶𝘭𝘵𝘢̆𝘮 𝘯𝘰𝘶𝘵𝘢̆𝘵̦𝘪 – «𝘯𝘰𝘷𝘪𝘵𝘢𝘭𝘦» 𝘤𝘶𝘮 𝘴𝘦 𝘻𝘪𝘤𝘦𝘢 𝘱𝘦 𝘢𝘵𝘶𝘯𝘤𝘪. 𝘕𝘪𝘤𝘪 𝘯𝘶 𝘮𝘢𝘪 𝘦𝘳𝘢 𝘤𝘩𝘪𝘱 𝘴𝘢̆ 𝘯𝘦 𝘨𝘢̂𝘯𝘥𝘪𝘮 𝘭𝘢 𝘢𝘭𝘵𝘤𝘦𝘷𝘢. 𝘔𝘪-𝘢𝘥𝘶𝘤 𝘢𝘮𝘪𝘯𝘵𝘦 𝘤𝘢̆ 𝘴𝘵𝘢𝘮 𝘴𝘦𝘢𝘳𝘢 𝘱𝘢̂𝘯𝘢̆ 𝘵𝘢̂𝘳𝘻𝘪𝘶 𝘴̦𝘪 𝘧𝘢̆𝘤𝘦𝘢𝘮 𝘥𝘦𝘴𝘦𝘯𝘶𝘳𝘪 𝘢𝘭𝘦𝘨𝘰𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘜𝘯𝘪𝘳𝘦𝘢 𝘗𝘳𝘪𝘯𝘤𝘪𝘱𝘢𝘵𝘦𝘭𝘰𝘳.”

Pictorul Războiului de Independență a realizat și numeroase schițe pregătind o amplă compoziție care să înfățișeze alegoria Unirii Principatelor, lucrare care nu a mai ajuns însă să fie executată. S-au mai păstrat doar câteva din aceste schițe, una dintre acestea fiind un tablou pictat în ulei pe pânză, aflat în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României. Lucrarea este o alegorie a unirii înfățișând două femei îmbrăcate în costum tradițional, încununate cu lauri de un geniu ce vine în zbor. În mâna stângă, geniul ține o cruce și tricolorul. Este datată între 1866 și 1869.

Unirea Principatelor, 1866-1869, pictură în ulei pe pânză, de Nicolae Grigorescu.

Opera de artă este clasată în categoria Fond a patrimoniului cultural național. Pentru a afla mai multe detalii despre această lucrare consulta fișa obiectului din baza Bunurilor Culturale Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național: http://tinyurl.com/5n6tdnyp

Subiectul Unirii Principatelor a fost amplu dezbătut și analizat de istoricii români. O parte din volumele de carte și de documente, cataloagele de expoziții și articolele de specialitate le puteți consulta în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Tot în Biblioteca Digitală sunt digitalizate volume de carte și articole care tratează personalitatea și activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza:

În Baza Bunurilor Clasate în Patrimoniul cultural găsiți o selecție de obiecte au aparținut unor artizani ai Unirii Principatelor:

De asemenea, în muzee precum Muzeul Unirii din Iași sau Muzeul Unirii din Focșani sunt expuse obiecte, piese de mobilier și de decorație interioară, documente etc care evocă spiritul epocii:

  • Muzeul Unirii din Focșani: http://tinyurl.com/3s6nf8k4
  • Muzeul Unirii din Iași: http://tinyurl.com/4hm6uddp
  • Casa vornicului Costache Sturdza, locul unde Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei a devenit Muzeul de Istorie Naturală al Universității Iaşi: http://tinyurl.com/ywkaxtxt. Din păcate, muzeul este închis în prezent fiind în reabilitare.
  • Hotelul Concordia de pe Strada Smârdan nr 39 din București este locul unde în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859 s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, după alegerea sa ca domn al Moldovei pe 5 ianuarie. Clădirea a fost restaurată anul trecut.

Pentru a afla mai multe despre evenimentele culturale prin care se va celebra Unirea Principatelor în acest an vă invităm să accesați site-ul Evenimente Muzeale: https://evenimentemuzeale.ro/

Articolul din anul 2023 poate fi citit aici.