Movilele funerare, cunoscute și sub denumirea de tumuli, gorgane sau kurgane sunt printre cele mai întâlnite urme din trecut vizibile în sol. Înmormântarea în tumuli era un obicei funerar practicat din neolitic și până în antichitate fiind specific mai multor culturi preistorice și populații antice precum dacii, sarmații, celții etc.

Tumulul este o amenajare funerară, de formă bombată, sub care se află, deseori, gropi sau construcții din piatră în care se depuneau defuncții, însoțitorii, mobilierul funerar și ofrandele. La bază prezintă de obicei un ring sau un cerc din piatră care delimitează mormântul.

Stratul de pământ sau de pământ și piatră care formează movila poartă denumirea de manta. Unii tumuli pot fi vizibili cu ochiul liber, având mantaua păstrată integral, iar alții au fost aplatizați din cauza practicării agriculturii intensive. Tumulii aplatizați pot fi identificați însă ca urme în sol, ce pot fi urmărite prin fotografii aeriene sau imagini satelitare, cât și prin studierea hărților topografice istorice.

În imagine se văd patru tumuli, dintre care unul aplatizat, situați în apropierea orașului Techirghiol din județul Constanța.

Arheologul lituanian Maria Gimbutas a emis teoria kurganelor sau ipoteza kurgană, prin care susținea că populațiile aparținând culturii Yamna (cultura mormintelor movilare cu ocru roșu), răspândită în Europa Centrală și de Est, au fost vorbitorii limbii proto-indo-europene, limbă din care s-au dezvoltat ulterior cele indo-europene, din care fac parte majoritatea limbilor vorbite în prezent în Europa.

În Registrul Arheologic Național sunt înregistrați aproximativ 2600 de tumuli din țara noastră. Pentru a afla mai multe informații despre aceste situri arheologice vă invităm să accesați baza noastră de date accesibilă online. Căutarea se poate face în funcție de termeni de selecție, în funcție de tipul sau categoria sitului cât și în funcție de localizare sau datare.

De asemenea, pe platforma Serverului Cartografic există un strat tematic distinct cu tumulii funerari cartați în Dobrogea.

Pentru a vă documenta mai mult despre tumulii, necropolele tumulare și cercetările arheologice din necropolele tumulare de pe teritoriul României, puteți consulta și studiile de specialitate indexate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale: tumul; necropolă tumulară; necropole tumulare; movile de pământ.

De asemenea, pe pagina Peisaje Arheologice puteți găsi fotografii aeriene cu tumuli și necropole tumulare de pe teritoriul României, urmărind și schimbările de peisaj observate studiind hărțile istorice și imaginile satelitare. Căutarea se poate face în funcție de UAT, subiectul surprins în fotografia aeriană și codul RAN: tumul; necropolă movilară; movilă