La 13 iulie 1878 era semnat Tratatul de la Berlin între Imperiul German, Marea Britanie, Imperiul Austro-Ungar, Franța, Imperiul Otoman, Italia și Imperiul Rus, tratat prin care se punea capăt Războiului ruso-turc din 1877-1878.

Documentul a fost rezultatul Congresului de la Berlin din 13 iunie/1 iunie – 13 iulie/1 iulie 1878, care avea menirea de a renegocia și de a echilibra balanța de putere din Peninsula Balcanică, înclinată serios către Imperiul Rus după tratatul de la San Stefano din 3 martie/ 19 februarie 1878.

Pentru România, Tratatul de la Berlin oferea recunoașterea internațională a independenței obținute pe câmpul de bătălie. Nu se modificau prevederile de la San Stefano. României i se recunoștea independența, însă cu prețul integrității teritoriale, pierzând sudul Basarabiei (județele Ismail, Bolgrad și Cahul) obținut în urma Tratatului de la Paris din 1856.

Rusia încălca astfel Convenția de la Livadia din 4/16 aprilie 1877, care reglementa condițiile trecerii armatelor ruse pe teritoriul românesc și prin care se garanta apărarea și menținerea integrității teritoriale a României. Ca și compensație pentru aceste pierderi teritoriale România primea nordul Dobrogei, inclusiv Delta Dunării și Insula Șerpilor, teritoriu care aparținuse anterior Imperiului Otoman.

Tratatul de la Berlin mai adaugă însă o condiție pentru recunoașterea independenței: modificarea articolului 7 al Constituției din anul 1866, care limita dreptul de cetățenie doar persoanelor de rit creștin, prin extinderea acordării acesteia și pentru persoanele de alte confesiuni.

Hartă a sud-estului Europei după Tratatul de la Berlin din 1878 (Map of South-Eastern Europe after the Congress of Berlin, 1878), datată în 1884, extrasă din Robert H. Labberton, „Un Atlas Istoric”.

Spre deosebire de congresul de la San Stefano, unde nu s-a permis prezența delegației diplomatice românești, la Berlin delegația românească formată din Ion Brătianu și Mihail Kogălniceanu a fost primită să-și susțină punctul de vedere la 19 iunie/1 iulie 1878 dar „a fost auzită nu și ascultată”, neavând dreptul să participe la negocieri.

În Biblioteca Digitală puteți descoperi articole și publicații care tratează problematica independenței României și războiului de independență cât și cea a Tratatului de la Berlin: independența, Războiul de Independență; Războiul Ruso-Turc, Tratatul de la Berlin.

În baza de date a Bunurilor clasate puteți regăsi o selecție de bunuri culturale de patrimoniu de însemnătate pentru independența României.