Fotografia este pe coperta revistei „Cinema”, XI, nr. 7 din iulie 1973, care poate fi descărcată din Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la dispariția prematură a marelui actor Toma Caragiu, victimă a cutremurului din data de 4 martie 1977.

Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, într-o familie de aromâni din localitatea grecească Aetomilitsa. A jucat încă din timpul adolescenței în piesele de teatru organizate de către trupa de teatru a liceului „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești. La data de 1 mai 1948, la vârsta de 23 de ani, se angajează ca membru al corpului artistic din cadrul Teatrului Național. Obține diploma de absolvire la IATC în anul 1949. La 1 aprilie 1951 este angajat la „Teatrul de Stat” Constanța. În anul 1953, la vârsta de doar 28 de ani, este numit în funcția de director al „Teatrului de Stat” din Ploiești, funcție pe care o va deține până în anul 1965. În anul 1965 i se alătură lui Liviu Ciulei și se mută la Teatrul Bulandra (București).

După o activitate neîntreruptă de peste 3 decenii, sfârșește subit în cutremurul din anul 1977, împreună cu regizorul de film Alexandru Bocăneț. Corpul său neînsuflețit a fost descoperit la aproape o săptămână după cutremur, iar funeraliile au avut loc a doua zi, pe 11 martie 1977, în Cimitirul Bellu.

Mulțumim pentru tot ce ai lăsat în urmă, Toma Caragiu!

Despre rolurile și piesele de teatru în care a jucat puteți afla mai multe, din Repertoriul premierelor teatrale și muzicale, dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului.