La 3 decembrie 1901, un grup de artiști români fonda societatea Tinerimea Artistică (1901-1947), societate de referință în viața artistică din România primei jumătăți a secolului XX, lansată cu scopul de a uni într-o mișcare unitară, colectivă, generația artiștilor români de la 1900.

Caracterizată ca o mișcare secesionistă, Tinerimea Artistică își propunea să introducă un spirit modern, occidental, independent de mișcarea oficială.

Printre membrii fondatori au fost Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Arthur Verona, Frederic Storck, Constantin Artachino, Kimon Loghi, Ipolit Strâmbulescu, Ștefan Popescu iar Regina Maria a acceptat să fie președinte onorific al acestei societăți. Regina s-a numărat și printre expozanți la prima expoziție, organizată în 1902 și considerată un triumf.

Imaginea este un tablou de Kimon Loghi, unul din membri fondatori ai societății și președinte o perioadă îndelungată (1920-1947): Fetiţă cu floare roşie, tablou clasat ca bun cultural de patrimoniu național și deținut de Muzeul Național de Artă al României.

În Inventarul bunurilor mobile clasate veți descoperi și alte tablouri de Kimon Loghi, iar despre creația lui puteți citi într-un articol scris de Adriana Sotropa pentru revista Bucureşti – Materiale de Istorie şi Muzeografie, pe care îl puteți găsi în Biblioteca Digitală ProEuropeana.