Când se lasă seara peste Timișoara… se aprind lămpile electrice. Pe 12 noiembrie 1884, acest lucru se întâmpla pentru prima dată, iar Timișoara devenea primul oraș din Europa cu un sistem de iluminat stradal în întregime electric. Astfel, o rețea de cabluri care măsura în jur de 59 de kilometri alimenta cele 731 de lămpi cu filament de carbon incandescent și compensa lipsa luminii naturale în nopțile lungi din sezonul rece.

Chiar dacă în aceste zile e mai prudent să ne amânăm plimbările nocturne pe străzile orașelor, ne rămâne oricând alternativa plimbărilor virtuale. Dacă tot suntem azi la Timișoara, putem să vizităm online muzeele locale, iar apoi să privim mai atent câteva dintre obiectele de patrimoniu regăsite în colecțiile lor.

Spre finalul plimbării virtuale, nu uităm să trecem în revistă numeroasele situri arheologice descoperite pe teritoriul orașului, regăsite în Repertoriul Arheologic Național și în Serverul Cartografic pentru Patrimoniu Cultural Național.

În fotografia de mai sus, expusă în colecția Europeana de către Muzeul Maghiar al Comerțului și Turismului din Budapesta – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Budapest, Timișoara este surprinsă în jurul anului 1905.