Spiru Haret, de Dimitrie Paciurea. Sculptura face parte din colecția aflată la Muzeul Național de Artă al României și este clasată ca bun cultural mobil în Patrimoniul Cultural Național, în categoria tezaur. 

Începând cu anul 1994, la data de 5 octombrie se celebrează Ziua Internațională a Profesorului. Cu această ocazie, UNESCO și federația International Education organizează în fiecare an o campanie menită să evidențieze rolul pe care cadrele didactice și sistemul educațional l-au avut și îl au în continuare în dezvoltarea societății. În istoria modernă a României, cel mai important pionier din domeniul educației este pedagogul român de origine armeană Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași, Principatul Moldovei – d. 17 decembrie 1912, București, Regatul României).

Acesta a fost la bază matematician, astronom și pedagog și a îndeplinit funcția de ministru al educației publice în trei guverne liberale, între 1897–1899, 1901–1904 și 1907–1910.

Datorită continuității pe care a avut-o, Haret a reușit să inițieze o serie de reforme puternice, punând bazele unui sistem de învățământ modern și eficient. Reformele sale au dus la o creștere a alfabetizării, de la 20% în anul 1899 la 40% în anul 1912.

Educația nu se limitează la clasa din școală, sau la clasa virtuală din online, iar Spiru Haret a înțeles și aplicat asta încă din 1907, când se preocupa intens de sănătatea fizică și psihică a populației din mediul rural, recomandându-le învățătorilor noi metode și tehnici prin intermediul cărora să educe populația din mediul rural, pentru a își putea ridica nivelul de trai: „Haret recomanda învățătorilor să-i povățuiască pe săteni cum să-și cultive mai bine pământul spre a scoate roade mai bogate, să dezvolte cultura cartofilor – pentru consum şi vânzare, mai ales în anii secetoși; să-şi facă fiecare grădini de legume, să crească vite şi păsări – spre a-şi asigura o alimentație mai consistentă; să practice, mai ales iarna, diferite meșteșuguri casnice spre a evita pierderea vremii, banilor şi sănătății în cârciumi.” (Spiru Haret și învățătorii la 1907, de Nichita Adăniloaie.

Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale – ProEuropeana cuprinde numeroase articole precum cel de mai sus, dedicate lui Spiru C. Haret, profesorilor, învățământului și pedagogiei din spațiul românesc. Vă recomandăm câteva dintre ele: Spiru Haret, educatie.