
Începând cu anul 1994, la data de 5 octombrie se celebrează Ziua Internațională a Profesorului. Cu această ocazie, UNESCO și federația International Education organizează în fiecare an o campanie menită să evidențieze rolul pe care cadrele didactice și sistemul educațional l-au avut și îl au în continuare în dezvoltarea societății. În istoria modernă a României, cel mai important pionier din domeniul educației este pedagogul român de origine armeană Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași, Principatul Moldovei – d. 17 decembrie 1912, București, Regatul României).
Acesta a fost la bază matematician, astronom și pedagog și a îndeplinit funcția de ministru al educației publice în trei guverne liberale, între 1897–1899, 1901–1904 și 1907–1910.
Datorită continuității pe care a avut-o, Haret a reușit să inițieze o serie de reforme puternice, punând bazele unui sistem de învățământ modern și eficient. Reformele sale au dus la o creștere a alfabetizării, de la 20% în anul 1899 la 40% în anul 1912.
Educația nu se limitează la clasa din școală, sau la clasa virtuală din online, iar Spiru Haret a înțeles și aplicat asta încă din 1907, când se preocupa intens de sănătatea fizică și psihică a populației din mediul rural, recomandându-le învățătorilor noi metode și tehnici prin intermediul cărora să educe populația din mediul rural, pentru a își putea ridica nivelul de trai: „Haret recomanda învățătorilor să-i povățuiască pe săteni cum să-și cultive mai bine pământul spre a scoate roade mai bogate, să dezvolte cultura cartofilor – pentru consum şi vânzare, mai ales în anii secetoși; să-şi facă fiecare grădini de legume, să crească vite şi păsări – spre a-şi asigura o alimentație mai consistentă; să practice, mai ales iarna, diferite meșteșuguri casnice spre a evita pierderea vremii, banilor şi sănătății în cârciumi.” (Spiru Haret și învățătorii la 1907, de Nichita Adăniloaie.
Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale – ProEuropeana cuprinde numeroase articole precum cel de mai sus, dedicate lui Spiru C. Haret, profesorilor, învățământului și pedagogiei din spațiul românesc. Vă recomandăm câteva dintre ele: Spiru Haret, educatie.