Pe data de 8 noiembrie Biserica ortodoxă cinstește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Arhanghelul Mihail este purtător de lumină, cel ce va anunța sfârșitul lumii și Judecata de apoi, uneori, acesta are în pază și apărare cheile Porților Împărătești ale Raiului.

Arhanghelul Gavriil este cel care a adus vestea nașterii lui Iisus Hristos, și îngerul îmbrăcat în veșminte albe, care a vestit mironosițelor că Hristos a înviat. El i-a înștiințat pe părinții Sfintei Fecioare (Ioachim și Ana) că Dumnezeu îi va binecuvânta prin nașterea unui copil și i-a vestit Elisabetei, mama Sfântului Ioan Botezătorul, vestea venirii pe lume a Înaintemergătorului.

În legendele și povestirile populare, cei doi arhangheli sunt considerați a fi conducătorii înarmați ai cetelor de îngeri, purtători ai sabiei morții, călăuzind sufletele oamenilor când aceștia trec în lumea celor drepți. Cea mai răspândită credință referitoare la arhangheli este că, fiind cei mai mari peste îngeri, păzesc oamenii pe tot parcursul vieții lor și la sfârșitul vieții tot ei le iau sufletele.

Această zi era ținută de către cei care își doreau tămăduirea bolilor, descoperirea lucrurilor pierdute și dezlegarea farmecelor și cununiilor.

Mai multe despre ce spun povestirile populare despre cei doi arhangheli puteți citi în articolul nostru dedicat Arhangheliilor, Moşiilor de Arhangheli și Turtei Arieţilor.

Mai multe despre sărbătorile lunii noiembrie puteți afla din calendarul popular și din publicațiile Bibliotecii digitale a publicațiilor culturale.