Irina Nicolau relatează în „Ghidul sărbătorilor românești” despre legenda originii sărbătoririi Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena, așa cum a rămas în universul creștin: „Pe când se afla în luptă cu dușmanul mai puternic, Împăratul Constantin a cerut ajutor lui Dumnezeu şi, ziua în amiaza mare, a apărut pe cer o cruce luminoasă pe care sta scris cu litere de stele „Prin acest semn vei învinge”. Peste noapte, împăratul l-a visat pe Iisus care îl îndemna să facă un steag de luptă cu semnul crucii pe el. Aşa a făcut şi a devenit învingător.

Icoană pe sticlă a Sfinților Împărați Constantin și Elena alături de Crucea Răstignirii, din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, clasată în categoria Tezaur.

Devenind stăpân al Romei, Constantin emite în 313 un decret de încetare a prigonirii creştinilor. Mută capitala imperiului roman în Bizanţ, unde construieşte numeroase edificii pentru cetatea care îi va purta numele – Constantinopole. Luptă pentru unitatea credinţei creştine, tulburată la acea vreme de erezia lui Arie. Participă la Sinodul de la Niceea, a cărui ţinere el o hotărâse.

În lucrările sale a fost susţinut cu râvnă şi evlavie de mama sa, Elena. O trimite pe împărăteasă la Ierusalim într-un pelerinaj pentru descoperirea Sfintei Cruci. Elena ridică biserici la Sfântul Mormânt, în Betleem şi Niceea. Moare în 327. Peste zece ani, în 337, moare şi împăratul Constantin.

În calendarul tradițional, la această dată se termină ciclul înmulțirii, care începe la Dragobete, iar puii păsărilor încep să zboare singuri. Din acest motiv, ziua este numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor, considerată a fi o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure. Pentru a preveni distrugerea strugurilor de către grauri, nu se lucra în această zi, ea fiind respectată cu deosebire de către podgoreni. Este considerată prima zi din vară.

Mai multe despre obiceiurile și tradițiile legate de această zi sunt descrise în lucrarea lui Romulus Antonescu, „Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești” și în Obiceiuri tradiționale din România – Sărbători în imagini. Album, Centrul Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, 2006.

Pentru perspectiva istorică a vieții lui Constantin cel Mare, recomandăm lucrarea eponimă semnată de Ion Barnea și Octavian Iliescu, aflată integral în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Colecția reprezentărilor iconografice ale Sfinților împărați aflate în baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național.