Unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai picturii realiste românești din secolul al XIX-lea, Sava Henția, s-a născut la data de 1 februarie 1848.

Al 8-lea din cei 14 copii ai familiei preotului Ilie Henția, Sava s-a stabilit la București în 1862, fiind adus aici de unchiul său, fotograful Zaharia Dănciulescu.

Un an mai târziu s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, iar în urma acestei suferințe a rămas surd pe viață. Afecțiunea a fost atestată de două certificate emise de Școala de Belle Arte din București, unde a studiat sub îndrumarea lui Theodor Aman și a lui Gheorghe Tătărescu. Cele două certificate, aflate azi în colecțiile Muzeului Municipal din Sebeș, recomandă continuarea studiului artelor, scutindu-l însă de la alte materii ce completau programul școlar. Despre aceste documente puteți citi mai multe în articolul „Noi contribuții la cunoașterea vieții și activității pictorului Sava Henția (1848-1904)”, scris de Iulia Ramona Dan și publicat în periodicul Sargetia. Acta Musei Devensis, aflat în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

După terminarea studiilor la Belle Arte, Henția ajunge în Paris și Italia, apoi se reîntoarce în țară în anul 1874 și profesează la Azilul „Elena Doamna” din București, unde îl cunoaște pe medicul Carol Davila. Acesta îl recomandă pe artist drept corespondent în Războiul de Independență, cu misiunea de a documenta grafic scene de luptă și viața oștenilor pe frontul din Bulgaria.

O colecție de tablouri, fotografii și documente ale pictorului poate fi văzută la Muzeul Municipal Ioan Raica din Sebeș. Informații despre programul de vizitare și alte detalii legate de muzeu, găsiți în Ghidul Muzeelor și Colecțiilor din România: http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=63&-Muzeul-Municipal-Ioan-Raica-SEBES-Alba

În baza de date a bunurilor culturale clasate în Patrimoniul Cultural Național, regăsiți un număr de 66 de tablouri semnate de pictorul Sava Henția.

După război își continuă activitatea didactică și expozițională atât în București cât și în țară, unde călătorește pe Valea Prahovei și a Teleajenului, în zonele Câmpulung și Câmpina, vizitând  mănăstirile Suzana, Pasărea, Comana și Brebu. În mod special se remarcă prin picturile murale realizate în biserici. La biserica mănăstirii Brebu, din jud. Prahova, Sava Henția realizează pictura iconostasului și a altarului. Ansamblul mănăstirii Brebu, care cuprinde și palatul domnesc, este înscris în Lista Monumentelor Istorice cu codul  PH-II-a-A-16375 și în Registrul Arheologic cu codul 132413.01. http://ran.cimec.ro/?codran=132413.01

„Mănăstirea Brebu”, pictură în ulei realizată de Sava Henția, se află în colecția Muzeului Municipiului București și este clasată în categoria Fond, în patrimoniul cultural național. Peisajul surprinde poarta mănăstirii cu turnul clopotniță și o parte din zidul de incintă, iar în spate biserica, având turla mare din lemn așa cum fusese reconstruită în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Astăzi, turlele bisericii sunt din piatră și cărămidă aparentă.