Pe data de 29 octombrie 1875 se năstea Regina Maria a României, soția Regelui Ferdinand I și mamă a Regelui Carol al II-lea.

Implicarea sa activă în viața politică și delicatețea cu care Regina Maria își reprezenta țara adoptivă în contextele oficiale sunt unele dintre aspectele care s-au păstrat vivid în memoria colectivă.

Astăzi, pentru a o sărbători într-un mod mai cald și personal, ne îndreptăm atenția spre însemnările sale din jurnal. Ele îi reflectă cel mai bine esența caracterului, regăsită în toate celelalte aspecte ale vieții sale:

„Această dorință de a mă simți acasă oriunde m-aș afla m-a însoțit toată viața și oriunde mă opresc, fie hotel, tren, vapor sau găzduită în casa altuia, îmi rânduiesc totdeauna un ungher, oricât ar fi de mic sau de simplu. Pentru acesta, nu-mi trebuie lucruri de preț: o țesătură veche, un vas de pământ, un mănunchi de flori, cine știe ce lucrușor neînsemnat, adunat de ici sau de colo; orice ar fi, mi-e de ajuns, îndată ce culoarea, forma sau linia îmi sunt pe placul ochilor. Darul de a împodobi odăi sau colțișoare mi-a dat unele dintre cele mai vii mulțumiri și bucurii din viața mea. E un imbold nestăvilit sau mai bine aș zice un avânt spre frumusețe. Trebuie să am în jurul meu ceva care îmi mulțumește privirea; fie sau nu lucru de preț, pot crea frumusețe cu mijloacele cele mai simple.”

Povestea vieții mele, de Regina Maria a României

Cartea poștală cu fotografia Reginei Maria se regăsește în colecția din Muzeul Național Bran și în Baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, alături de alte fotografii și obiecte care i-au aparținut.

Iar pentru mai multe surse bibliografice de explorat, în Biblioteca Digitală există mai multe articole referitoare la viața, personalitatea și prezența Reginei în viața politică și socială a Regatului României.